eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kultúrbotrány Bécsben

A Mohamed-karikatúrák körüli botrányhoz hasonlította az osztrák média azt a skandalumot, amely Alfred Hrdlicka osztrák képzőművész retrospektív kiállítása körül kirobbant. A legnagyobb felháborodást az "utolsó vacsora"-ábrázolás váltotta ki, amelyen Jézus Krisztus és a 12 apostol egyfajta homoszexuális orgia résztvevői.

"Vallás, hús és hatalom" - ez a címe a 80. életévét nem sokkal ezelőtt betöltött, magát mindig is ateistának és kommunistának nevező művész életműtárlatának, amelynek - sajátos módon - éppen a bécsi Szent István katedrális múzeuma (Dommuseum) adott otthont.

Az osztrák katolikus egyházat és híveit modernnek és toleránsnak tartja az osztrák sajtó, a "Leonardo Utolsó Vacsorája Pasolini átigazításában" című festmény azonban tiltakozó levelek, telefonok és blogok áradatát zúdította az alkotóra és a szervezőkre egyaránt.

Bár Jézus arca nem látható, alakja egyértelművé teszi a figurát, nemi szervét pedig nem takarja köpenye és körülötte ugrálnak az apostolok, félreérthetetlen homoszexuális pózokban. Ráadásul a kiállítás éppen húsvét körül nyílt meg, így a "szentségtörés" különösen élesen hatott.

Cristoph Schönborn bécsi érsek, akit szintén nem kíméltek a támadások a kiállítás engedélyezése miatt, kénytelen volt ezt a képet levetetni. Maradt ugyanakkor egy másik, nem kevésbé vitatható kép, amely a keresztre feszítés jelenetét mutatja be, és a Jézus lábainál álló katona megfogja a Megváltó nemi szervét.

"Hrdlicka nagyon jelentős művész, nagy útkereső, de az, hogy a Dómmúzeum kiállítást szentelt neki, nem jelenti automatikusan azt, hogy minden művével egyetértünk" - hangsúlyozta az érsekség szóvivője, aki szerint az "utolsó vacsora" kiválasztása "nem volt szerencsés".

Bernhard Böhler, a múzeum igazgatója viszont védelmébe vette a művészt. "Hrdlickának joga van az embereket ennyire drasztikusan, hús-vér valójukban ábrázolni" - mondta.

Maga az alkotó arra hivatkozott, hogy egyenesen Leonardo da Vincitől vette az ihletet, akinek festményén nincsenek nők és maga a reneszánsz mester "is meg volt győződve arról, hogy az apostolok körét homoerotikus kapcsolat kötötte össze."

Ami pedig a Bibliához való viszonyát illeti, Hrdlicka így nyilatkozott: "Mindig is megrészegített. Izgalmas, mint egy krimi és irodalmi szempontból felülmúlhatatlan."

A kiállítás május 10-ig látható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×