eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyémántokkal díszített koponya - 18 milliárdért

Rekordáron, ötvenmillió fontért (18 milliárd forintért) kínálnak egy meglehetősen bizarr műalkotást, egy gyémántokkal ékesített emberi koponyát.

A drágakövekkel kirakott koponya egy brit művész, Damien Hirst alkotása. A koponya díszítéséhez 8500 ékszert használt fel a 42 éves különc művész, köztük tízmillió font értékben gyémántokat. A drágakövek egyike 55 karátos, ez önmagában négymillió fontot ér.

Damien Hirst az ötletet a majáktól kölcsönözte, ebben a kultúrában volt szokás ékszerekkel díszíteni az emberi koponyát.

Ha el tudják adni a tervezett, ötvenmillió fontos áron a gyémántokkal kirakott koponyát, akkor a kortárs művészek között Damien Hirst új rekordot ér el, ugyanis korábban csak már elhunyt alkotók műveiért adtak ötvenmillió fontot, vagy annál többet.

A jelenlegi csúcsárat, hetvenmillió fontot (25 milliárd forintot) Jackson Pollock egyik festményéért fizették 2006-ban.

Damien Hurst legismertebb alkotásai a formaldehidbe helyezett halott állatok. Az egyikért, amelyiken egy tartályba helyezett tigriscápa látható, hétmillió fontot (2,5 milliárd forintot) fizetett egy amerikai milliárdos, Steve Cohen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×