eur:
391.01
usd:
366.21
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nem lesz több állami pénz a kultúrára

Koherens, átfogó és megvalósításra érdemes kulturális politikára törekszik a kulturális tárcavezető. Ezt Hiller István miniszter mondta a Kulcskérdések című közéleti vitasorozatának rendezvényén Budapesten. A politikus szerint a kulturális politikának feladata a nemzeti identitás ápolása és a modern identitás alakítása.

A Politikatörténeti Alapítvány rendezvényén a kulturális tárcavezető hangsúlyozta: az Európai Unió a kultúrpolitikát nemzeti hatáskörben hagyta, de ez nem jelenti azt, hogy a kultúra fejlesztésre nem ad pénzt.

Hiller István azt mondta: Magyarországon egységes, összefüggő kulturális politika nem volt a rendszerváltás óta, szerinte elsődlegesen ezt kell megteremteni.

Hiller István szerint meg kell valósítani a kulturális vidékfejlesztést, fontosnak nevezte a művelődési házak, könyvtárak hálózatszerű együttműködését. A kulturális miniszter beszámolt arról, hogy a Nemzeti Kulturális Alap felméri a fiatalok kulturális fogyasztását, hogy az eredményeket felhasználhassák a kulturális programok tervezéséhez.

Mint mondta: a kultúra feladata az országkép alakítása külföldön és belföldön egyaránt. Ez szerinte további nagyszabású rendezvényekkel, és kulturális diplomáciával érhető el. Ez utóbbihoz kapcsolódva szakattaséi helyekre ír ki pályázatot a jövőben a minisztérium Kínában, Izraelben és Szerbiában, majd pedig magyar kulturális évadot rendez New Yorkban, Washingtonban.

Hiller István szerint a kultúra finanszírozását is át kell alakítani. Úgy vélte: az évenkénti 100 milliárd forintos állami támogatás a jövőben sem lesz nagyobb összegű. Fontosnak nevezte ezért a magántőke bevonását az ágazatba. Szerinte a tőkének nem a kezdeményező, hanem a partneri szerepet kell megkapnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×