eur:
400.79
usd:
367.56
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén
Nyitókép: Unsplash

Németország nem kér a Commerzbank külföldi felvásárlásából

A német Verdi szakszervezet ellenzi a Commerzbank egyesülését egy másik, külföldi bankkal, még akkor is, ha az az olasz UniCredit lenne, a kormány viszont pont az olasz vonatkozást tartja kockázatosnak, és igyekszik meghiúsítani az üzletet.

Berlint meglepte az UniCredit szándéka a részben állami Commerzbankban való jelentős részesedés kialakítására, a Reutersnek pénteken kormányzati tisztviselők azt mondták, Németország azon dolgozik, hogy meghiúsítsa az esetleges felvásárlást, amely Berlin sorsát a súlyosan eladósodott Olaszországéhoz kötné - írja a Portfolio.

Frederik Werning, a Verdi szakszervezeti tisztviselője, a Commerzbank felügyelőbizottságának tagja a La7 olasz televíziónak azt mondta:

"Ellenállásunk nem annak a ténynek köszönhető, hogy az ajánlattevő egy olasz bank. Lehetne francia vagy spanyol is."

Hozzátette, a fúziók alkalmával mindig azt mondják, hogy semmi sem változik, de az esetek felénél nem tartják be ezt az ígéretet, és munkahelyek vesznének el mind Németországban, mind Olaszországban. Azt is megjegyezte, hogy más érv is van a fúzió ellen: az egyesülő bankok legalább két évig az integrációval lennének elfoglalva egy olyan időszakban, amikor Németországnak szüksége van a beruházások fellendítésére.

"Ha az átvétel megtörténik, az UniCreditnek és a Commerzbanknak éveken át magával kell majd törődnie, és többé nem lesznek erős partnerei az ügyfeleiknek sem Olaszországban, sem Németországban" - tette hozzá.

Németország aggodalmának középpontjában az UniCredit 40 milliárd olasz államkötvény-állománya áll. A Commerzbank, amely kisebb és pénzügyileg gyengébb, mint az UniCredit, szintén több milliárd eurónyi olasz kötvényt tulajdonol - írja a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Hirtelen fordult a forint árfolyama

Hirtelen fordult a forint árfolyama

Múlt hét második felében ismét 400 fölé gyengült a forint az euróval szemben, és most is a fontos szint felett tartózkodik. Délelőtt jelentősebb erősödésbe kapcsolt a forint, és közel került a 400-hoz, ám délután a dollárerősödéssel a forintra is nyomás helyeződött. A héten több olyan esemény is lesz, amelyek hatással lehetnek a hazai fizetőeszköz árfolyamára, ám inkább a hét második felében jönnek fontos makroadatok, és hazai kormányzati bejelentések. Csütörtökön rendezzük meg a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáját, amelyen a magyar gazdaság kilátásai mellett szó lesz a forintról is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×