eur:
393.07
usd:
351.67
bux:
73315.37
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
Palesztinok túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépületek romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban lévő menekülttáborban 2023. november 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. Palesztin vezetők szerint az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma átlépte a 11 078-at a palesztinok lakta területeken.
Nyitókép: MTI/AP/Fatima Sbair

Egy 11 gyerekes apát mentettek most ki a Hamász fogságából

Az izraeli kommandósok az övezet déli részén, a Hamász egyik alagútjában találtak rá, miután megszökött fogvatartóitól.

Az izraeli hadsereg (IDF) kiszabadított kedden egy újabb túszt a Gázai övezetből a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet fogságából - jelentették be hivatalosan. Ő immár a nyolcadik élve kihozott izraeli.

A Hamász az 52 éves Kaid Farhan al-Kaidit is tavaly október 7-i terrortámadás során hurcolta el Izraelből. A férfi Karkur beduin falu lakosa, és a Gázai övezethez közeli Magen kibuc csomagolóüzemében biztonsági őrként dolgozott. A munkahelyén volt akkor is, amikor elrabolták. Nős, 11 gyermeke van, és fogsága idején született egy unokája.

Az izraeli kommandósok az övezet déli részén, a Hamász egyik alagútjában találtak rá, miután megszökött fogvatartóitól. Elfogadható egészségi állapotban van, de kivizsgálásra kórházba szállították, ahol találkozhatott is családtagjaival.

A Hamász fogságában még mindig legalább 108 túsz van. A hadsereg szakértőinek feltételezése szerint 36-an közülük már nincsenek életben. Al-Kaidi előtt az IDF három akcióval hét izraelit szabadított ki a Gázai övezetből.

A férfi kiszabadulása hírére az elraboltak hozzátartozóiból megalakult érdekvédelmi szervezet közölte: "Kaid Farhan Al-Kaidi visszatérése újra reményt ad az izraelieknek ezekben a nehéz napokban. De még mindig 108 túsz van a Hamász fogságában. Szabadságuk visszaadásának egyetlen biztos módja megállapodás megkötése Izrael és a Hamász között"- hangsúlyozták.

Címlapról ajánljuk
Az osztrák kancellárnak kellett reagálnia az Ausztriában is fellángolt kitoloncolási kérdésre

Az osztrák kancellárnak kellett reagálnia az Ausztriában is fellángolt kitoloncolási kérdésre

A múlt heti, három halálos áldozatot és több súlyos sebesültet követelő, egy szíriai illegális menekült által végrehajtott németországi terrorcselekmény hullámai átcsaptak a szomszédos Ausztriára is. A sajtójelentések szerint nem sokkal a parlamenti választások előtt a menekültválság, illetve az illegális menekültek kitoloncolása foglalkoztatja leginkább az osztrák lakosságot is. Az ezzel kapcsolatos aggodalmakra reagált Karl Nehammer kancellár.

Szakértő a Trump–Harris-versenyről - Tényleg Robert F. Kennedy Jr. lesz a mérleg nyelve?

Az úgynevezett csatatérállamokban döntő jelentősége lehet Robert F. Kennedy Jr. függetlenként induló amerikai elnökjelölt visszalépésének – mondta Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol arról is szó esett, hogy a Demokrata Párt kampányának erősödését mutatja, hogy „papírvékony” Donald Trump republikánus elnökjelölt előnye Kamala Harrisszel szemben, de ez sok helyen fordítva is igaz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×