eur:
397.76
usd:
364.45
bux:
72218.86
2024. augusztus 2. péntek Lehel
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE

Árvíz Észak-Koreában - Dél segítő felajánlását meg sem hallják

Dél-Korea pénteken közölte, hogy hiába ajánlotta fel segítségét Észak-Koreának, ahol rekordmennyiségű eső esett, és ahol emiatt árvizek pusztítanak, mert Phenjan nem válaszolt.

A két ország újraegyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium, amely úgy becsülte meg, hogy "nagyon sok" áldozata lehet a szélsőséges időjárásnak északon, csütörtökön közleményben jelentette be, hogy a vöröskereszten került kész "sürgős humanitárius segítséget nyújtani az észak-koreai katasztrófa áldozatainak".

A minisztérium megpróbált kapcsolatba lépni a Korea-közi kapcsolatok irodájának kommunikációs csatornáján Phenjannal, hogy ismertesse a segítséggel kapcsolatos javaslatát, de Phenjan egyelőre nem válaszolt - közölték.

Észak-Korea a héten jelentette be, hogy "rekordmennyiségű" csapadék hullott az ország északi részén, a Kínával határos térségeiben, "súlyos válságot" okozva. A közlemény szerint az áradások "több mint ötezer lakost" elzártak a külvilágtól.

Július 31-én Phenjan közölte, hogy számos középületet, létesítményt, utat és vasutat, több mint 4100 települést és közel 3000 hektárnyi földterületet öntött el a víz Szinidzsu és Uidzsu északi régiókban.

Az észak-koreai média még aznap közölte, hogy Kim Dzsongün vezető kilátásba helyezte: "szigorúan" megbüntetik azokat a vezetőket, akik elhanyagolták a katasztrófa elhárításával kapcsolatos feladataikat. Az áldozatok számát nem közölték. A dél-koreai Csoszun televízió riportja szerint az árvizeknek nevük elhallgatását kérő kormányilletékesek szerint akár 1500 halálos áldozata is lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
Komoly eséssel fejezte be a hetet Amerika

Komoly eséssel fejezte be a hetet Amerika

Megint elromlott a hangulat a tőzsdéken, tegnap az USA-ból gyenge makroadatok érkeztek a feldolgozóiparból, így feléledtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, amelyekre ma rátettek egy lapáttal a vártnál jóval gyengébb munkaerőpiaci adatok. A befektetők elkezdték árazni, hogy az amerikai jegybank talán túl későn kezdheti el a kamatcsökkentést, és aktiválódott a rettegett Sahm-szabály is. A tőzsdék ennek hatására jelentős mínuszban vannak, a japán tőzsde ma beszakadt, Európában egész nap esett a piac, és az USA-ban is komoly mínuszok voltak ma.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×