eur:
391.7
usd:
359.37
bux:
72308.76
2024. július 16. kedd Valter
Nancy Faeser német belügyminiszter a 2023-as év bűnügyi statisztikáját ismertető sajtótájékoztatón Berlinben, 2024. április 9-én. A 2017-től 2021-ig tartó csökkenés után az utóbbi két évben ismét emelkedett és tavaly elérte a 2016-os szintet Németországban a regisztrált bűncselekmények, köztük az erőszakos bűnesetek száma. A rendőrség 2023-ban mintegy 5,94 millió bűncselekményt regisztrált Németországban, ami 5,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Vége a nagy német határzárnak: elfogyott a pénz

Teljes volt a konszenzus a német parlamenti pártok között a labdarúgó-Eb idejére elrendelt szigorú határellenőrzések bevezetéséről, és a belügyminiszter úgy értékelte, hogy hasonló "drákói kontrollra" már nincs szükség, kivételt jelent a francia–német határ.

Nancy Faeser júniusban az Eb biztonságának szavatolására rendelte el a szigorú határellenőrzést. Az intézkedés napokkal követte azt a mannheimi késes merényletet, amelynek során egy palesztin menekült egy fiatal rendőrt ölt meg, és több személyt megsebesített. A kormány és a tartományok egyetértettek abban, hogy az illegális bevándorlás megfékezésére, a terrorcselekmények megakadályozása és a potenciális bűnözők beszivárgásának megfékezésére szigorú határellenőrzésre van szükség.

A belügyminiszter akkori rendkívüli rendelete azokra a potenciális bűnözőkre vonatkozott, aki Franciaországból, Dániából vagy épp a Benelux-államokból érkezhettek, mivel a lengyel, a cseh és a svájci határon az ideiglenes ellenőrzés már hosszabb ideje érvényben volt, sőt azt még az Eb előtt újabb hat hónappal meghosszabbították. Az ellenőrzést ezeken a határokon első ízben 2023 októberében vezették be, mindenekelőtt az illegális migráció megfékezésére.

A miniszter júniusi állásfoglalása szerint az Eb biztonsága érdekében a hatóságok figyelmének középpontjában mindenekelőtt az iszlamista terrorral való fenyegetés, a huligánok tevékenysége és a kibertámadások álltak. A média már akkor rámutatott arra, hogy a szigorú biztonsági intézkedések életbe léptetése, a német és külföldi rendőrök bevetése rendkívüli kiadásokkal, az akkori megfogalmazás szerint "költségrobbanással" jár. Elemzők szerint ez is indokolta Nancy Faeser mostani, a szigorú ellenőrzés egyes határszakaszokon történő hatályon kívül helyezését.

A miniszter nagyra értékelte az egy hónapos Eb biztonságos megrendezését, és köszönetet mondott az ebben közreműködő hazai és külföldi rendőri szerveknek. Azt is közölte, hogy

az Eb idején több ezer jogosulatlan behatolást akadályoztak meg, és számos embercsempészt őrizetbe vettek.

A cseh, a lengyel és a svájci határon december 15-ig továbbra is ideiglenes ellenőrzés lesz, mint ahogy az osztrák–német határon is november 11-ig. Nancy Faeser ugyanakkor bejelentette, hogy az Eb idejére elrendelt ideiglenes határellenőrzés a francia–német határon augusztus 11-ig, a párizsi olimpia végéig fennmarad. "Az intézkedésre a francia hatóságokkal szoros együttműködésben kerül sor. A cél az olimpiai játékok legmagasabb szintű biztonságának szavatolása" – fogalmazott a miniszter. Azt is jelezte, hogy a tervezett közös ellenőrzésekről tájékoztatják az Európai Unió illetékes hatóságait.

Nem értett egyet a szigorú határellenőrzések tervezett enyhítésével a legkisebb kormánykoalíciós párt, a szabad demokrata FDP, valamint a kisebbik ellenzéki keresztény párt, a bajor CSU. A szabad demokraták parlamenti frakcióvezetője, Christian Dürr szerint a miniszternek alternatívát kellene beterjesztenie arra, miként képzeli a határellenőrzés fenntartását az Eb utáni időszakban. Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a CSU elnöke szerint a Faeser által elrendelt intézkedések előmozdítják az illegális bevándorlást.

A rendőrök szakszervezete ugyanakkor azt hangoztatta, hogy sem a megfelelő személyzet sem a szükséges felszerelés nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy megfeleljen a CSU és az FDP igényeinek.

A határellenőrzés 100 százalékosan működött az Eb idején, de hasonló intenzitással hosszabb távon nem tartható fenn

– szögezte le a szakszervezet.

Címlapról ajánljuk

Kötéssel a fülén, ikonikussá vált mozdulattal jelent meg Donald Trump – videó

A Republikánus Párt elnökjelöltje először mutatkozott nyilvánosan az ellene elkövetett merénylet óta.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×