eur:
394.99
usd:
367.8
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Police fire tear gas to clear protesters against the proposed government tax bill in the Central Business District of Nairobi, Kenya, on Tuesday, June 25, 2024. Anti-government demonstrators have called for a shutdown of the economy over revenue-raising measures they say are pushing more of the nations 54 million people into poverty. Photographer: Kang-Chun Cheng/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Kang-Chun Cheng/Bloomberg via Getty Images

Megostromolták a parlamentet Kenyában, többeket agyonlőttek – videó

A kenyai parlamentet ostromló tüntetők közül többeket lelőttek kedden a rendőrök, legkevesebb öt halálos áldozatról és több tucat sebesültről lehet tudni, miután erőszakba fulladt az adóellenes demonstráció Nairobiban.

Az áldozatok számáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeznek. A KTN helyi tévé korábban nyolc ember haláláról számolt be, a Reuters helyszíni tudósítója öt holttestet számolt össze, egészségügyi források viszont tíz halottról adtak hírt. A sebesültek száma 50 fölött lehet.

A helyi tévécsatornákon az volt látható, hogy kaotikus a helyzet, a nairobi parlament lángokban áll, a törvényhozók menekülnek az épületből.

Az erőszakossá fajult tüntetés résztvevői a kormány által bevezetni kívánt új adók ellen tiltakoztak. A demonstrálók egy csoportja behatolt a törvényhozás épületébe, ahol a képviselők múlt csütörtökön már második olvasatban is elfogadták a kifogásolt jogszabályt. A rendőrök először könnygázzal és vízágyúkkal próbálták megfékezni a tüntetőket. Miután nem jártak sikerrel, tüzet nyitottak az emberekre.

A helyi sajtó jelentése szerint sűrű könnygázfüst és fegyverropogás közepette a rendőröknek végül sikerült kiűzni a tüntetőket a parlamentből, a képviselőket az épületből kivezető föld alatti alagutakon keresztül menekítették ki. A rendőrségi fellépés idején az internetszolgáltatásban országszerte komoly fennakadások voltak.

Hasonló megmozdulásokon Kenya más városaiban is összecsaptak tüntetők a rendőrökkel, sokan William Ruto államfő távozását követelték.

A demonstrációk napok óta tartanak szerte a kelet-afrikai országban, mert a kormány 2,7 milliárd dollárral (nagyjából ezermilliárd forint) tervezi emelni az adóbevételeket. A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány teljes egészében vonja vissza az adók emeléséről szóló tervét, mivel az szerintük megbénítaná a gazdaságot, továbbá növelné a kenyaiak terheit, akiknek már most is küzdeniük kell a napi megélhetésért. A Nemzetközi Valutaalap szerint ugyanakkor szükséges lenne növelni az állam bevételeit a költségvetési hiány és hitelek fedezésére.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×