eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Police fire tear gas to clear protesters against the proposed government tax bill in the Central Business District of Nairobi, Kenya, on Tuesday, June 25, 2024. Anti-government demonstrators have called for a shutdown of the economy over revenue-raising measures they say are pushing more of the nations 54 million people into poverty. Photographer: Kang-Chun Cheng/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Kang-Chun Cheng/Bloomberg via Getty Images

Megostromolták a parlamentet Kenyában, többeket agyonlőttek – videó

A kenyai parlamentet ostromló tüntetők közül többeket lelőttek kedden a rendőrök, legkevesebb öt halálos áldozatról és több tucat sebesültről lehet tudni, miután erőszakba fulladt az adóellenes demonstráció Nairobiban.

Az áldozatok számáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeznek. A KTN helyi tévé korábban nyolc ember haláláról számolt be, a Reuters helyszíni tudósítója öt holttestet számolt össze, egészségügyi források viszont tíz halottról adtak hírt. A sebesültek száma 50 fölött lehet.

A helyi tévécsatornákon az volt látható, hogy kaotikus a helyzet, a nairobi parlament lángokban áll, a törvényhozók menekülnek az épületből.

Az erőszakossá fajult tüntetés résztvevői a kormány által bevezetni kívánt új adók ellen tiltakoztak. A demonstrálók egy csoportja behatolt a törvényhozás épületébe, ahol a képviselők múlt csütörtökön már második olvasatban is elfogadták a kifogásolt jogszabályt. A rendőrök először könnygázzal és vízágyúkkal próbálták megfékezni a tüntetőket. Miután nem jártak sikerrel, tüzet nyitottak az emberekre.

A helyi sajtó jelentése szerint sűrű könnygázfüst és fegyverropogás közepette a rendőröknek végül sikerült kiűzni a tüntetőket a parlamentből, a képviselőket az épületből kivezető föld alatti alagutakon keresztül menekítették ki. A rendőrségi fellépés idején az internetszolgáltatásban országszerte komoly fennakadások voltak.

Hasonló megmozdulásokon Kenya más városaiban is összecsaptak tüntetők a rendőrökkel, sokan William Ruto államfő távozását követelték.

A demonstrációk napok óta tartanak szerte a kelet-afrikai országban, mert a kormány 2,7 milliárd dollárral (nagyjából ezermilliárd forint) tervezi emelni az adóbevételeket. A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány teljes egészében vonja vissza az adók emeléséről szóló tervét, mivel az szerintük megbénítaná a gazdaságot, továbbá növelné a kenyaiak terheit, akiknek már most is küzdeniük kell a napi megélhetésért. A Nemzetközi Valutaalap szerint ugyanakkor szükséges lenne növelni az állam bevételeit a költségvetési hiány és hitelek fedezésére.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×