eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára (k) felesége, Begona Gómez (j2) és Carmen Calvo kormányfőhelyettes (b) társaságában a párt madridi székházánál tartott eredményváró rendezvényen 2019. november 10-én, a spanyol parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

Gyanúsított a spanyol "kormányfőné"

Feltételezett befolyással üzérkedés és üzleti korrupció miatt indított előzetes eljárásban gyanúsított.

Gyanúsítottként idézte be a bíróság a spanyol kormányfő feleségét feltételezett befolyással üzérkedés és üzleti korrupció miatt indított előzetes eljárásban – közölte a spanyol sajtó a bíróság közleményét idézve.

Az EFE spanyol hírügynökségben is hivatkozott döntés szerint Begona Gómeznek július 5-én kell vallomást tennie a bíró előtt az ügyben, amelyben azt vizsgálják, hogy az általa írt ajánlólevelek közrejátszhattak-e bizonyos cégek közbeszerzési győzelmében.

A bírósági keresetet a Manos Limpias (Tiszta Kezek) nevű szervezet nyújtotta be sajtóinformációk alapján, amelyek szerint a levélben támogatott ideiglenes cégszövetség többségi részvényese részt vett a madridi Complutense egyetem jelenleg Gómez által vezetett mesterképzésnek a létrehozásában.

A feljelentést megalapozó újságcikkek szerint a kormányfő neje által korábban irányított Africa Center oktatási központ 2020-ban szponzorációs megállapodást kötött az Air Europa légitársaságot tulajdonló Globalia vállalattal. A légitársaságnak az állam dobott 475 millió euró értékű mentőövet 2020 novemberében a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt.

A madridi megyei ügyészség bűncselekményre utaló bizonyítékok hiányára hivatkozva korábban az eljárás megszüntetését kérte, ám ezt a bíróság elutasította.

Pedro Sánchez miniszterelnök az ügy kirobbanását követően április végén néhány napra visszavonult a nyilvános szereplésektől, hogy átgondolja, a posztján marad-e.

„Tudatában vagyok, hogy nem azért jelentették fel Begonát, mert valami törvénytelent tett, ők is tudják, hogy nincs ügy, hanem azért, mert a feleségem” – fogalmazott a kormányfő, aki végül úgy döntött: nem mond le tisztségéről.

Begona Gómez beidézésének hírére az ellenzéki pártok a miniszterelnök "politikai felelősségvállalását" sürgették.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×