eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Madrid voting for elections of the community for government. hand voting in a poll Getty Images
Nyitókép: Alfonso Sangiao/Getty Images

Külföldön szavazna az EP-választáson, ez egy fontos szabály

Azok a magyar állampolgárok, akik az Európai Unió más tagállamaiban élnek, a tagállam jogszabálya szerint kérhetik, hogy vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe az európai parlamenti (EP-) választáson, így nem a magyar EP-listákra szavazhatnak, hanem a lakóhelyük szerinti tagállam listáira.

Minden uniós polgár, akinek a lakóhelye olyan tagállamban van, amelynek nem állampolgára, a lakóhelye szerinti tagállamban az európai parlamenti választásokon választójoggal rendelkezik, és választható ugyanolyan feltételekkel, mint az adott tagállam állampolgárai.

Vagyis azok a magyar állampolgárok, akik az EU más tagállamaiban élnek, szavazhatnak a külföldi lakóhelyük szerinti jelöltekre az EP-választáson.

Ehhez arra van szükség, hogy a választópolgár a külföldi lakóhelye szerinti állam jogszabályai szerint kérje, vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe.

A nemzeti választási törvények azonban külön szabályokat írhatnak elő a névjegyzékbe vételhez.

Ha a választópolgárt a másik tagállamban felveszik a névjegyzékbe, a tagállamtól kapott értesítés alapján a Nemzeti Választási Iroda törli a magyarországi névjegyzékből, hogy kizárja a kettős szavazás lehetőségét.

Az EU más tagállamának Magyarországon élő állampolgára május 24-én 16 óráig jelezheti, ha a magyar EP-listákra szeretne szavazni. Ezt eddig 4300-an tették meg.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×