eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Néptelen a vatikáni Szent Péter tér karácsony első napján, 2020. december 25-én. Olaszországban a koronavírus-járvány miatt országos karantén van érvényben a karácsonyi és újévi ünnepek idején, a Szent Péter tér és a Szent Péter-bazilika sem látogatható a pápai szertartások idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Riccardo Antimiani

Felfegyverkezett topbűnözőt fogtak Rómában – az ukrán frontról érkezett

Késekkel felfegyverkezett férfi próbált elvegyülni a tömegben a Szent Péter téren a pápai audiencia alatt, akiről kiderült, hogy New York állam egyik veszélyes, körözött bűnözője, valamint az ukrajnai frontot is megjárta – hozták nyilvánosságra az olasz hatóságok csütörtökön.

A gyanús férfira az olasz rendőrök figyeltek fel a tér Rómához tartozó részén. Átengedték a térre vezető fémdetektoros ellenőrzésen, de a civilben dolgozó biztonságiak követték, és amikor megpróbált elvegyülni a hívők tömegében, feltartóztatták. Ellenállt, de nem tudott megszökni.

A motozás során három darab kétélű kést találtak nála, amelyek hosszúsága elérte a húsz centimétert.

Az eset április 10-én történt, de a hatóságok csak most hozták nyilvánosságra.

A Szent Péter téren éppen a szerdánként szokásos szabadtéri audiencia zajlott, amelyen jelen volt Ferenc pápa, a tér pedig tele volt emberekkel.

Mint kiderült, az 54 éves férfi Moises Tejada, aki a tizenkét legveszélyesebb bűnöző körözési listáján szerepel New York államban.

Eddigi kihallgatásain Moises Tejada azt mondta, hogy Ukrajnából,

pontosabban a háborús frontról érkezett Olaszországba.

Telefonján ezt bizonyító felvételeket találtak, melyeket katonatársaival készített.

A hatóságok információi szerint a férfi tíz napja érkezett Rómába: útleveléből az derült ki, hogy Kijevből Moldován keresztül tette meg az utat.

Tejadáról annyit tudni, hogy hazájában ingatlanügynököket ejtett túszul és rabolt ki, majd 2022 februárjában távozott az Egyesült Államokból, ahonnan Ukrajnába utazott.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×