eur:
387.07
usd:
356.46
bux:
68241.54
2024. május 23. csütörtök Dezső
A katonai hatalomátvétel ellen tiltakozó tüntetők a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí mianmari államtanácsos (kormányfő) fényképét a magasba tartva vonulnak Rangunban 2021. február 21-én. A mianmari hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és letartóztatta az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí mianmari államtanácsost (kormányfő) és Vin Mjin államfőt. A tüntetők a polgári kormányzás visszaállítását, az őrizetbe vettek szabadlábra helyezését és a katonáknak kedvező alkotmány eltörlését követelik.
Nyitókép: Lynn Bo Bo

A nagy meleg miatt házi őrizetbe került a volt mianmari vezető

Házi őrizetbe helyezték Aung Szan Szú Kjít, Mianmar három évvel ezelőtt puccsal megbuktatott, börtönbe zárt vezetőjét – közölte a mianmari katonai junta szóvivője kedd este.

A rendkívüli meleg miatt azon dolgozunk, hogy Aung Szan Szú Kji mellett az összes óvintézkedést igénylő, főként idősebb fogvatartottat megvédjük a hőgutától” – tette hozzá a szóvivő.

Ang Szan Szú Kji az előző katonai junta uralma alatt összesen tizenöt évet töltött fogságban egy romos, gyarmati stílusban épült családi rezidencián a jangoni Inya-tónál. A volt vezető egykoron a telek fémkapuján keresztül adta elő szenvedélyes beszédeit a házhoz összegyűlt támogatói előtt.

Mianmarban a hadsereg 2021 február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, letartóztatta Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A 78 éves Aung Szan Szú Kji – aki fia februári közlése szerint eddig magánzárkában volt – tizenkilenc bűncselekmény miatt

27 év letöltendő börtönbüntetéssel néz szembe.

Az egykori vezető tagadja az ellene felbujtással, választási csalással és korrupcióval kapcsolatban felhozott vádakat, és fellebbezést nyújtott be a bíróságon.

A mianmari árnyékkormány szóvivője kedden Aung Szan Szú Kji és a szintén házi őrizetbe került korábbi elnök, Vin Min feltétel nélküli szabadon bocsátására szólított fel. A vezetők házi őrizetbe helyezését jó lépésnek nevezte, de hangsúlyozta feltétel nélküli kiszabadításuk fontosságát, kiemelve a katonai junta felelősségét az egykori vezetők egészségügyi állapotának és biztonságának szempontjából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×