eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Pixabay

Villám csapott egy utasszállítóba Sopron felett, és ez még nem minden

Nem sokkal a felszállás után villámcsapás érte az Austrian Airlines (AUA) osztrák légitársaság Bécsből Brüsszelbe tartó Boeing 737-es utasszállító gépét kedd délelőtt. Hétfő kora este az AUA nápolyi járata került viharba, és csapott bele villám Sopron légterében.

A Közép-Európára kiterjedő viharok nemcsak a közutakon, hanem az Austrian Airlines-nál is felfordulást okoztak: néhány óra leforgása alatt az osztrák légitársaság két utasszállító repülőgépébe is belecsapott a villám. A keddi, Brüsszelbe tartó járat utasai között volt Othmar Karas, az Európai Parlament osztrák alelnöke is, aki átélte a rémisztő perceket – számolt be a Kronen Zeitung online kiadása alapján a hirado.hu.

A ritka természeti jelenséget a fedélzeten átélő EP-alelnök egy erős fényvillanásról számolt be a lapnak, majd „rögtön a villanás után egy csattanást is hallottam; azt hittem, egy madár csapódott be a hajtóműbe.”

Az utasok beszámolói szerint a pilóták higgadtan kezelték a helyzetet: megnyugtatták az utasokat a fedélzeti hangosbeszélőn keresztül, majd biztonságosan letették a gépeket a Bécs melletti, schwechati repülőtéren. Szemtanúk szerint a villámcsapás következtében rések keletkeztek a repülőgépek törzsén, emiatt az utasokat átszállították egy másik repülőre, amellyel folytatni tudták az utat Brüsszel felé.

Hétfő este hasonló eset történt az Austrian Airlines hétfő kora esti, Nápolyba tartó járatán, amely nem sokkal a bécsi felszállást követően viharba került, és villámcsapás érte Sopron légterében. Az AUA kedden kiadott közleményében megerősítette: a repülőgép biztonságban visszatért Bécsbe, műszaki ellenőrzése jelenleg is folyik.

Az osztrák lap felhívja az utazók figyelmét, hogy a viharok nem jelentenek különösebb veszélyt a repülőgépekre. Bár a heves zivatarok idején előfordulhat turbulencia, igen ritkán fordul elő, hogy egy repülőgép közvetlenül egy zivatarzónán repüljön át, a pilóták ugyanis ezeket általában elkerülik.

Címlapról ajánljuk
Internetjogász: a mesterséges intelligencia ki tudja szűrni az uszító kommenteket

Internetjogász: a mesterséges intelligencia ki tudja szűrni az uszító kommenteket

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint szigorúbb jogi eszközökkel kellene fellépni az uszító kommenteket írókkal, illetve az ilyen hozzászólásokat nem moderáló internetes oldalakkal szemben. Baracsi Katalin az InfoRádióban elmondta: erre lehetőséget adnak az uniós szabályok, mint ahogy arra is, hogy a tagállamok felerősítsék az ellenőrző rendszerek jogosultságait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×