eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Luís Montenegro, a Demokratikus Szövetség pártkoalíció vezetője (k) köszönti támogatóit a Lisszabonban rendezett kampányeseményen 2024. március 8-án. Portugáliában március 10-én tartanak előrehozott parlamenti választást.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga

Kisebbségi konzervatív kormány alakult Portugáliában

Megalakult kedden Portugáliában Luís Montenegro miniszterelnök kisebbségi kormánya.

A jogászból lett politikus és konzervatív kabinettjének 17 tagja a lisszaboni Ajuda Palotában tették le hivatali esküjüket Marcelo Rebelo de Sousa elnök előtt.

Az első kormányülést már szerdára kitűzték. Luís Montenegro felszólította az ellenzéket, hogy engedje dolgozni az új kormányt. "Reménytelve tekintünk a jövőbe" - jelentette ki az 51 éves kormányfő.

A kisebbségi kormány első megmérettetése másfél hét múlva várható a kormányprogramról szóló parlamenti szavazáson. Amennyiben Luís Montenegro kudarcot vall a szavazáson, úgy újabb előrehozott választás várható.

A jobboldali pártokat tömörítő Demokratikus Szövetség (AD) nyerte ugyan a március 10-i előrehozott parlamenti választásokat, Portugáliában maga mögé utasítva a több mint nyolc éven át kormányzó baloldali Szocialista Pártot (PS), az abszolút többséget azonban nem sikerült elérnie. Az AD 80 képviselővel rendelkezik a 230 fős parlamentben. Rebelo de Sousa áéllamfő ennek ellenére Luís Montenegrót bízta meg kormányalakítással.

A választás egyik nagy nyertese az André Ventura vezette jobboldali Chega (Elég!) párt, amely az addigi 12-ről 50-re tudta növelni képviselői számát, s ezzel a harmadik legerősebb politikai erővé lépett elő António Costa volt miniszterelnök szocialistái után.

Luís Montenegro kizárta az együttműködést a Chegával. Mindemellett a konzervatívok és szocialisták nagykoalíciója is kizártnak számít az áthidalhatatlan ellentétek miatt.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×