eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Luís Montenegro, a Demokratikus Szövetség pártkoalíció vezetője (k) köszönti támogatóit a Lisszabonban rendezett kampányeseményen 2024. március 8-án. Portugáliában március 10-én tartanak előrehozott parlamenti választást.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Tiago Petinga

Kisebbségi konzervatív kormány alakult Portugáliában

Megalakult kedden Portugáliában Luís Montenegro miniszterelnök kisebbségi kormánya.

A jogászból lett politikus és konzervatív kabinettjének 17 tagja a lisszaboni Ajuda Palotában tették le hivatali esküjüket Marcelo Rebelo de Sousa elnök előtt.

Az első kormányülést már szerdára kitűzték. Luís Montenegro felszólította az ellenzéket, hogy engedje dolgozni az új kormányt. "Reménytelve tekintünk a jövőbe" - jelentette ki az 51 éves kormányfő.

A kisebbségi kormány első megmérettetése másfél hét múlva várható a kormányprogramról szóló parlamenti szavazáson. Amennyiben Luís Montenegro kudarcot vall a szavazáson, úgy újabb előrehozott választás várható.

A jobboldali pártokat tömörítő Demokratikus Szövetség (AD) nyerte ugyan a március 10-i előrehozott parlamenti választásokat, Portugáliában maga mögé utasítva a több mint nyolc éven át kormányzó baloldali Szocialista Pártot (PS), az abszolút többséget azonban nem sikerült elérnie. Az AD 80 képviselővel rendelkezik a 230 fős parlamentben. Rebelo de Sousa áéllamfő ennek ellenére Luís Montenegrót bízta meg kormányalakítással.

A választás egyik nagy nyertese az André Ventura vezette jobboldali Chega (Elég!) párt, amely az addigi 12-ről 50-re tudta növelni képviselői számát, s ezzel a harmadik legerősebb politikai erővé lépett elő António Costa volt miniszterelnök szocialistái után.

Luís Montenegro kizárta az együttműködést a Chegával. Mindemellett a konzervatívok és szocialisták nagykoalíciója is kizártnak számít az áthidalhatatlan ellentétek miatt.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×