eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Német rendőrök ellenőrzik az autóval érkezőket a német-cseh határon, a németországi Bad Gottleuba településen 2021. február 18-án. Németország a vírusmutációk veszélye miatt visszaállította a határellenőrzést a német-cseh és a német-osztrák határon.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Félelem Németországban: visszaállítják a határellenőrzést a foci-Eb idejére

Ideiglenes ellenőrzést vezetnek be a német hatóságok a labdarúgó Európa-bajnokság idejére – jelentette be Nancy Faser belügyminiszter.

A múlt pénteki, Moszkva melletti Krasznogorszkban elkövetett, csaknem 140 halálos áldozatot követelő merénylet után Franciaországban már a legmagasabb szintre emelték a biztonsági készültséget. A támadás végrehajtását az Iszlám Állam, illetve annak egy afganisztáni csoportja vállalta magára. A történtek nyomán német belügyminiszter is akut iszlám fenyegetésről beszélt, de konkrét intézkedést nem jelentett be.

Nancy Faeser a Rheinische Post című lapban megjelent nyilatkozatában azonban közölte, hogy az Eb idejére valamennyi határon ideiglenes ellenőrzést vezetnek be. Az európai labdarúgás legfőbb rendezvényére, amelyet harmad ízben rendezi Németország, június 14. és július 14. között kerül sor.

"A torna ideje alatt valamennyi német határon ideiglenes határellenőrzést fogunk bevezetni annak érdekében, hogy megakadályozzuk az esetleges erőszakos bűnözők bejutását az országba"

– jelentette ki Nancy Faeser.

Az ideiglenes határellenőrzés nem számít ritkaságnak az országban, a német hatóságok már korábban is életbe léptettek hasonló átmeneti szigorításokat, így egyebek között a 2006-os labdarúgó-világbajnokság idején is. A belügyminisztérium épp február közepén hosszabbította meg az ellenőrzést a lengyel, a svájci, valamint a cseh határon az embercsempészek, illetve az illegális migráció elleni fellépést. Hasonló ideiglenes ellenőrzés van érvényben a német–osztrák határon is.

A belügyminiszter a Rheinische Postnak hangsúlyozta, hogy az ideiglenes biztonsági intézkedések az iszlamisták és más szélsőségesek, a huligánok és más erőszakos bűnözők elleni védelmet célozzák.

A bejelentés kapcsán a lapnak nyilatkozott a német rendőrszakszervezet helyettes vezetője, Alexander Poitz hangsúlyozta, hogy a biztonsági hatóságok jól felkészültek az Eb védelmére:

olyan "kifinomult biztonsági koncepcióval" rendelkeznek, amely a belépési ellenőrzésektől a drónok elleni védekezésig terjed.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a hatóságoknak nemcsak a stadionokat kell megvédeniük, hanem számos olyan nyilvános helyet is, ahol sokan tartózkodhatnak az Eb idején. "Nem létezhet abszolút biztonság" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×