eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Nyitókép: Pixabay

Rendkívüli állapotot hirdettek az egyik közkedvelt nyaralóhelyen

Tenerife önkormányzata vészhelyzetet hirdetett vízhiány miatt – alig esett az eső, és szeretnének felkészülni a forró, száraz nyárra.

Az Euronews értesülése szerint Tenerife térségének víztározói a szárazság miatt kimerülőben vannak – írja az Index.

A sziget kormányának elnöke, Rosa Dávila szerint ez az utóbbi idők egyik legszárazabb tele. Azonban nem csupán a Kanári-szigeteken, hanem Spanyolország már részein, például Barcelonában is szárazság uralkodik.

Szakértők szerint a vízhiány hónapokig, vagy akár évekig is fennállhat.

Mint írják, annak ellenére, hogy Tenerife a Kanári-szigetek közül az egyik legzöldebb terület, az utóbbi időszakban alig esett az eső, pedig a téli hónapoknak kellene a legcsapadékosabbnak lenniük – különösen az északi részen.

A megelőző években 15-40 százalékkal csökkent a csapadék mértéke, és a magasabb hőmérséklet miatt a sziget középső részén 10-25 százalékkal több víz párolgott el, mint korábban. Januárban 20,9 °C-os átlaghőmérsékletet mértek, ez a legmelegebb az elmúlt 60 évben.

Helyi információk szerint február elsején 34,6 százalékos volt a víztározók kapacitása, tavaly ugyanekkor 52 százalékosak voltak.

Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Lesokkolta az amerikai törvényhozókat, hogy az Intel AI-chipje bukkant fel az új Huawei laptopokban

Lesokkolta az amerikai törvényhozókat, hogy az Intel AI-chipje bukkant fel az új Huawei laptopokban

Sokkolta az amerikai republikánus törvényhozókat az, hogy a kínai Huawei csütörtökön először mutatott be AI-képes laptopot, a MateBook X Pro-t, és abban az amerikai Intel által gyártott AI-chipje bukkant fel - írja a Reuters. Ez a helyzet szerintük felveti a kereskedelmi korlátozások hatékonyságának kérdését, igaz a hírügynökség névtelen forrása úgy tudja, hogy ez a helyzet egy korábban kiadott engedéllyel függ össze. Ilyen témákról is szó lesz a Portfolio április 23-i AI in Business nevű konferenciáján, amelyről további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×