eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Laura Codruta-Kövesi, az Európai Ügyészség román főügyésze beszél az Adam Bodnar lengyel igazságügyi miniszterrel tartott tárgyalásukat lezáró közös sajtóértekezleten a varsói külügyminisztériumban 2024. január 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Európai szinten kongatják a vészharangokat egyes bűnszervezetek miatt

A bűnszervezetek és a demokratikus intézményrendszerek összefonódására figyelmeztetett az Európai Ügyészség román főügyésze a Süddeutsche Zeitung című német lapnak adott, pénteken közzétett interjújában.

"Eljárásaink során tapasztaljuk, hogy üzletemberek, politikusok és köztisztviselők vesznek védelmükbe bűnszervezeteket" - jelentette ki Laura Codruta-Kövesi, aki külön kiemelte Németországot, mint a csalók számára kifejezetten vonzó helyet, ám méltatta az ottani hatóságok munkáját is.

"(Németországnak) hatalmas gazdasága van, sok vállalat működik a területén, könnyen el lehet rejteni dolgokat" - közölte.

Aláhúzta mindazonáltal azt is, hogy a hatóságok viszont igen jó arányban leplezik le a szélhámosokat és leszögezte: ha Európa-szerte ilyen magas arányban derítenének fényt a vám-és áfacsalásokra, mint Németországban, "az általános helyzet sokkal jobb lenne".

A főügyész emellett elmondta,

az uniós támogatásokkal való csalások mértéke továbbra is alá van becsülve.

Az EU független és decentralizált testületeként működő, az uniós pénzek védelmére létrehozott EPPO elsősorban az uniós támogatások jogos felhasználását és az uniós szerződéseket ellenőrzi, valamint a vám- és áfacsalásoknak igyekszik elejét venni.

Az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés összehangolásával megbízott ügynökség, az Europol becslései szerint a jogtalanul megszerzett uniós támogatásoknak mind ez idáig alig négy százalékát sikerült visszaszerezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×