eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Járőröző lengyel határőrök a fehérorosz határon, Polowce környékén 2021. december 17-én. A Fehéroroszország felől érkező migrációs nyomás miatt a lengyel határőrség támogatására mintegy 12 ezer katonát mozgósítottak. Az év eleje óta csaknem 40 ezer, sok esetben a fehérorosz egyenruhások által támogatott határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel-fehérorosz határon.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

Beszüntetik az ellenőrzést a lengyel–szlovák határon

A lengyel belügyi tárca indoklása szerint a balkáni útvonalon észlelt migrációs helyzet stabilizálódott, a lengyel–szlovák határszakaszon pedig megszűnt az illegális bevándorlás veszélye.

Lengyelország március 2-ától, szombattól leállítja az ellenőrzést a lengyel–szlovák határon a migrációs helyzet stabilizálódása miatt – közölte a varsói belügyminisztérium.

A lengyel kormány a növekvő migrációs nyomás hatására 2023. október 4-étől vezetett be ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a szlovák határon, és a döntést azóta többször, legutóbb február 1-jén meghosszabbította.

Azt, hogy a szombatig érvényes intézkedést nem hosszabbítják meg, a belügyi tárca a balkáni útvonalon észlelt migrációs helyzet javulásával indokolta, valamint azzal, hogy a lengyel–szlovák határszakaszon megszűnt az illegális bevándorlás veszélye.

A belügyminisztérium jelezte: a migrációs helyzetet a határon átnyúló együttműködés keretében továbbra is folyamatosan figyelik, és súlyosbodó fenyegetés esetén az ellenőrzéseket visszaállíthatják.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×