eur:
394.36
usd:
369.93
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Morning light, Eiffel Tower and the buildings of Paris, high point of view. France, Europe
Nyitókép: Francesco Riccardo Iacomino

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.

Átfogó jelentést tett közzé az év elején a francia számvevőszék az illegális bevándorlás elleni küzdelemről. Az egyik megállapítása az, hogy Párizs nem fordít elegendő forrást az illegális migráció elleni küzdelemre.

Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta, három olyan központi téma van, amely mentén a francia államnak további fejlesztésre lenne szüksége a jogrendszerében. Az egyik a határőrizet, ahol jelenleg zavar van, mert nincs kellően elhatárolva a határőrség és a vámhatóság feladatköre, és emiatt folyamatosan nő az illegális határátlépések száma.

A jogellenes migránsok adminisztratív kezelésével kapcsolatban is szükségesek lennének reformok, mert túlterheltek hatóságok, nem tudnak kellő figyelmet fordítani a kitoloncolásokra, illetve az fellebbviteli eljárásokra is. Ezenkívül a kitoloncolási rendszerben is szükségesek lennének módosítások, mert például megfelelő iratok híján sok migránst haza sem lehet küldeni.

Gönczi Róbert szerint mindenekelőtt a jogkörök hatékony elhatárolásra lenne szükség az eljáró hatóságok között, ugyanakkor együttműködésre is szükség lenne, mert jelenleg egyedül a Belügyminisztérium felelős a válság kezeléséért. A jelentés tárcaközi együttműködést javasol, e mentén lehetne a kiskapukat bezárni, amelyeken keresztül most még könnyen be lehet jutni Franciaországba.

"Jelen pillanatban körülbelül

466 ezer irreguláris migráns tartózkodhat ott, ez a szám pedig egyre növekszik,

és bár az elrendelt kitoloncolások száma 2019 és 2022 között 447 ezerre nőtt, látszik, ez nem elegendő" – folytatta.

A francia állam közben szerinte nyitottá vált a reformra, elfogadtak egy olyan javaslatot is, amely hozzányúl a jus soli elvhez: ez garantálta eddig, hogy ha valaki francia területen születik, az francia állampolgár is lesz, de Mayotte szigetén ezt sok afrikai kihasználta.

Mint elmondta még, 60 százalékos növekedés látható az elrendelt kitoloncolások számában, ugyanakkor nagyon sokszor ezek ellen fellebbeznek, és a prefektúráknak nincs megfelelő emberállományuk arra, hogy kezelje ezeket, így nagyon sokszor elengedik ezeket az eseteket vagy eltűnnek ezek az emberek.

"Erre javasolja a számvevőszék, hogy meg kell növelni a prefektúrák idegenrendészeti osztályainak létszámát" – húzta alá Gönczi Balázs.

A francia társadalom szerinte alapvetően nyitott a változtatásokra, érezhető egyfajta hangulatváltozás. "Nagyon sok politikai szereplő egyre határozottabban vállalja fel a reformok szükségét, és nemcsak tradicionálisan a migrációkritikus jobboldalon, hanem a liberális és baloldalon is egyre több kritikus hang merül fel" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×