eur:
389.73
usd:
361.95
bux:
68469.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Bill Gates amerikai milliárdos, a Microsoft szoftvervállalat társalapítója az 51. Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban 2022. május 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Bill Gates hasít a rézpiacon is

A milliárdos által támogatott cég sikeresen használja a mesterséges intelligenciát a nyersanyaglelőhelyek felkutatásában.

A KoBold Metals, amelyet többek között Bill Gates is támogat, jelentős előrelépést ért el Zambiában egy kiemelkedő minőségű rézlelőhely felfedezésével, ugyanis a vállalat mesterséges intelligenciát használ a zöld energia fejlesztéséhez nélkülözhetetlen nyersanyagok felfedezéséhez - írja a Bloomberg cikkére hivatkozva a Portfolio.

Josh Goldman, a KoBold elnöke, a Mingomba nevű lelőhelyet rendkívülinek nevezte, sőt, egyenesen a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Kakula bányához hasonlította, amelyet az Ivanhoe Mines és a kínai Zijin Mining Group üzemeltet, tavaly pedig mintegy 400 000 tonna rezet termelt ki.

Goldman becslése szerint a bányalétesítmény építése körülbelül 2 milliárd dollárba kerülhet majd, a termelés pedig a következő évtized elején kezdődhet meg.

A KoBold befektetői között megtalálható a Breakthrough Energy Ventures is, amit olyan neves személyiségek támogatnak mint Bill Gates és Jeff Bezos, valamint ott van még a T. Rowe Price Group, a Bond Capital, az Andreesen Horowitz és az Equinor is.

Mingomba jelenleg a KoBold legfejlettebb projektje; de kutatómunkáik több mint 60 további területre is kiterjednek világszerte - elsősorban Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban. Decemberben jelentették be ígéretes lítiumlelőhelyek felfedezését Namíbiában, Quebecben és Nevadaban.

A cég csak 2023-ban közel 100 millió dollárt fordított kutató tevékenységekre, ez pedig idén várhatóan csak tovább növekszik majd, ami által beruházásaik szintje összemérhető lesz olyan iparági óriásokkal mint például a BHP Group vagy Rio Tinto.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×