eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Rakétatámadásban megperzselődött gyümölcsök egy piactéren, az orosz ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai Donyeck városban 2022. december 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Az ENSZ elé kerül a donyecki bombázás ügye

Szörnyűséges terrorcselekménynek nevezte a donyecki piacra mért vasárnapi ukrán csapást az orosz elnöki szóvivő. Közben Szergej Lavrov megérkezett New Yorkba, az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére, ahol biztosan szóba kerül a 27 áldozatot követelő bombázás.

"A kijevi rezsim ismét megmutatta bestiális arcát azzal, hogy civil infrastruktúrára mért csapást. Emberekre, civilekre mérnek csapást. A csapás, amelyet tegnap donyecki árussorokra mértek, szörnyűséges terrorcselekmény, mert olyan fegyvert használtak, amely válogatás nélkül öl, és amely ennyi ember halálát okozta" - mondta Dmitrij Peszkov.

A Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek beszámoltak az incidensről, aki kiadta a szükséges utasításokat, de az ügyben nem kíván külön nyilatkozatot tenni.

Az ukrán hadsereg vasárnap reggel vette célba a Donyeck Tyeksztyilscsik lakótelepén lévő piac körzetét, Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetője azt mondta, az ukrán tüzérségi támadás halálos áldozatainak száma 27-re, a sebesültjeié pedig 26-ra emelkedett.

Szerinte a várost kazettás lőszerrel lőtték, ezért ilyen nagy az áldozatok száma.

Alekszej Kulemzin, Donyeck polgármestere a Pervij Kanal tévécsatorna műsorában azt hangoztatta, hogy az ukrán fél igyekezett minél több civilt, megölni, és hangsúlyozta, hogy a lakótelepen nincsenek katonai létesítmények.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap a Donyeck elleni ukrán "barbár terrorcselekmény" elítélésére szólította fel az összes felelős kormányt és az illetékes nemzetközi szervezetet.

A támadás témája az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének, amelyen személyesen vesz részt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Gennagyij Gatilov, Oroszország állandó képviselője szerint az ENSZ emberi jogi főbiztosának és hivatalának nyilvánosan reagálnia kell arra, hogy az ukrán fegyveres erők donyecki civileket támadtak − írja az Izvesztyija orosz lapra hivatkozó Magyar Nemzet.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szóvivője útján közölte: határozottan elítél minden, civilek és polgári infrastruktúra elleni támadást, beleértve az ukrajnai Donyeck városának lövetését. Hétfőt gyásznappá nyilvánították a donyecki régióban.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×