eur:
391.91
usd:
359.3
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
Soldier holding machine gun with national flag on background - Bulgaria
Nyitókép: Serhej Calka /Getty Images

Bolgár védelmi miniszter: jöhetnek a NATO-csapatok

Bulgária területén mintegy ötezer NATO-katonát befogadó infrastrukturális létesítmények épülnek - közölte hétfőn Todor Tagarev bolgár védelmi miniszter a BTV közszolgálati televíziónak adott interjúban.

"Az Egyesült Államokban tett látogatásom során megvitattuk a NATO többnemzetiségű harccsoportjának a területünkön történő telepítéséhez szükséges infrastruktúra biztosításának lehetőségeit. A Washington kész segíteni az építés finanszírozásában különböző nemzetközi alapok felhasználásával.

Tervben van a harccsoport méretének megemelése egy dandár szintjére - mintegy ötezer katonára. Jelenleg nincs világos menetrend a munkálatokra, de készek vagyunk időben biztosítani mindent, ami szükséges" - tette hozzá a miniszter.

"Az infrastruktúra olyan utakat és vasútvonalakat jelent, amelyek képesek biztosítani a szövetséges csapatok gyors telepítését a területünkre. Jelent csővezetékeket és üzemanyagraktárakat. Jelenti a csapatok elhelyezésére szolgáló helyeket is. Mindezeken dolgozunk, de nem mindegyik tartozik a védelmi minisztérium hatáskörébe" - hangsúlyozta a politikus.

A hatóságok korábban arról számoltak be, hogy több mint 100 millió leva (több mint 19 milliárd forint) lesz annak a 2025-re elkészülő katonai tábornak a költsége, amelyet Bulgáriában akarnak felépíteni egy többnemzeti NATO-harccsoport elhelyezésére.

Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×