eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Korrupció miatt őrizetbe vettek egy kormánypárti képviselőt Japánban

Őrizetbe vettek egy kormánypárti képviselőt Japánban a Kisida Fumio miniszterelnök pártját érintő pénzügyi csalási botránnyal kapcsolatban - számolt be a helyi média.

Ikeda Jositaka, akit a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) színeiben választottak be a parlamentbe, a gyanú szerint megszegte a politikai pénzeszközök ellenőrzésére vonatkozó törvényt.

A nyomozók azzal gyanúsítják az 57 éves Ikedát, akinek a titkárnőjét is őrizetbe vették, hogy politikai célokra kapott 48 millió jen (mintegy 115 millió forintnyi) összeget, amelyet nem vallott be.

Kisida Fumio kormányfő a japán televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy nagyon sajnálatosnak tartja Ikeda őrizetbe vételét, és "nagyon komolyan" veszi az ügyet. Hozzátette, hogy Ikedát kizárják az LDP-ből, és más lépéseket is tesznek annak érdekében, hogy "visszanyerjék a közvélemény bizalmát a politikában".

Az LDP a letartóztatást követően döntött Ikeda kizárásáról - közölte a párt főtitkára, Motegi Tosimicu is, akit a Kyodo hírügynökség idézett.

Kisida december közepén már kénytelen volt leváltani négy miniszterét.

Öt miniszterhelyettes és más tisztviselők is távoztak tisztségükből.

A vasárnapi közlések szerint a nyomozók átkutatták az LDP frakcióinak irodáit. A párt számos alkalmazottját gyanúsítják azzal, hogy nem vallottak be több millió eurónak megfelelő összeget, amelyet az adománygyűjtő estékre szóló jegyek eladásából gyűjtöttek össze.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×