eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Russia Moscow Red square may 14/2014  a man in silhouette wearing a hat walking in square at twilight.
Nyitókép: Grant Faint/Getty Images

Megkezdődött a nagy kémper Berlinben: az oroszoknak dolgozott a német hírszerző

Kémtevékenységgel, konkrétan szigorúan titkos információk továbbításával gyanúsítják a német hírszerző szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) egyik munkatársát. A vád szerint a "kedvezményezett", egyben a megrendelő az orosz hírszerzés, az FSZB volt. A vád hazaárulás, és akár életfogytiglani börtönbüntetés is kaphat.

Német források szerint Carsten L. nem egyedül áll a bíróság előtt, hanem cinkosával, egy vállalkozóval, bizonyos Arthur E.-vel együtt. A hírek szerint

az államtitkok kiszolgáltatásáért cserébe jelentős pénzösszegeket kaptak.

Arthur E. szerepe az volt, hogy segített a BND-től csempészett információkat eljuttatni a címzetthez.

A ZDF német közszolgálati médium utalt arra, hogy a BND-alkalmazott tevékenysége különösen veszélyes volt, mivel az információkat az Ukrajna ellen indított háború kirobbanása után szolgáltatta ki. A konkrét vád szerint Carsten L. a titkos iratokat kinyomtatta vagy lefényképezte a szolgálat pullachi központjában lévő számítógépén, majd azokat átadta cinkosának, aki az információk szerint Moszkvában személyesen kézbesítette a orosz hírszerzés illetékeseinek.

A német hírszerző szolgálat kémkedéssel vádolt munkatársának pere a hét közepén kezdődött Berlinben. Az ügyészség szerint

fejenként több százezer eurót kaptak a különleges "segítségért".

A BND munkatársát tavaly decemberben, cinkosát idén januárban vették őrizetbe.

A ZDF szerint a fővádlott a külföldi telefonos, műholdas és internetes kommunikációt figyelő műszaki felderítési osztálynak a munkatársa volt, ebből fakadóan rendkívül sok "értékes" információhoz juthatott hozzá. A beszámoló szerint az orosz társszolgálat felismerte ezt, és a cinkos Arthur E. a megrendelői szempontból is közvetítői szerepet töltött be. Az FSZB neki adta át azt a "kívánságlistát". amelyen a kért információk szerepeltek, így egyebek között az IRIS-T német fejlesztésű légvédelmi rakétarendszerrel kapcsolatos adatok is. Ez utóbbi állítólag 2022 őszén történt.

Korábban Thomas Haldenwang, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal elnöke figyelmeztetett arra, hogy az orosz titkosszolgálati tevékenység középpontjában Németország áll. Utalt arra is, hogy az orosz "érdeklődés" annál erősebb, minél tovább tart az ukrajnai háború. Ugyanakkor a kínai és az iráni titkosszolgálatok sem tétlenkednek Németországban – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Lenéző elemzés Svájcból - így látják a magyar válogatottat a meccs előtt

Az alpesi ország közmédiája szerint nincs mitől tartani, hiába jutott ki Magyarország az Eb-re veretlenül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Az EU pellengérre állítja az Apple-t

Az EU pellengérre állítja az Apple-t

Az Európai Bizottság vádat fog emelni az Apple ellen, mert állítólag megsértette a digitális piaci törvényt (DMA), egy új jogszabályt, amelynek célja az online nagy platformok, kereskedelmi hálózatok – vagyis kapuőrök – közötti verseny előmozdítása. A vádak az Apple App Store gyakorlataival kapcsolatosak, különösen azzal, hogy az alkalmazásfejlesztők nem engedélyezik, hogy a felhasználókat az App Store-on kívüli ajánlatokra irányítsák, anélkül, hogy díjat számítanának fel. Ez az első alkalom, hogy a DMA-t egy technológiai vállalat ellen alkalmazzák – számolt be a Financial Times.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×