eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
München, 2018. március 16.Markus Söder új bajor tartományi miniszterelnök a bajor parlament müncheni üléstermében, mielőtt leteszi a hivatali esküt 2018. március 16-án. (MTI/EPA/Lukas Barth)
Nyitókép: LUKAS BARTH

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.

Németországban – ha nem jön közbe semmi rendkívüli – 2025 szeptemberében tartják a következő parlamenti választásokat. Az Olaf Scholz kancellár vezette, az SPD-ből, a Zöldek Pártából és a szabad demokrata FDP-ből álló hármas koalíció támogatottsága két évvel hatalomra jutása után minden korábbinál mélyebbre süllyedt, és a kormány mindenekelőtt a súlyos költségvetési gondok miatt rendkívüli nehézségek előtt áll, esze ágában sincs lemondani.

A CSU elnöke a közelmúltban több alkalommal is a koalíciós partnerekkel való szakításra szólította fel a szociáldemokrata Olaf Scholzot, felajánlva, hogy a hátralévő két évre a CDU/CSU lépne a helyükre. Ezúttal azonban Markus Söder a Stern című hetilapnak nyilatkozva már 2025-ről beszélt, és abból a meggyőződésből indult ki, hogy a konzervatívok fognak kormányt alakítani. Az interjúban ennek kapcsán arra utalt, hogy meghatározó a kancellárjelölt személye. Szerinte a legfontosabb szempont az, hogy ki tudná a legnagyobb mértékben maga mögé állítani az uniópárti szavazókat.

"A szövetségi kancellári tisztség betöltése nem nyaralás" – hangoztatta a bajor tartományi miniszterelnök, és ennek nyomán élt a sportból vett hasonlattal. A kancellárjelölt kiválasztását futballnyelven szólva tizenegyespárbajhoz hasonlította. A kérdés szerinte az, hogy kire lehetne bízni az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes elvégzését.

Söder – aki 2018 óta a bajor tartomány miniszterelnöke – úgy vélekedett, hogy előre hozott választás esetén az utolsó "tizenegyest" a pártszövetség első számú vezetőjére, a CDU elnökére, Fridrich Merzre kell bízni.

"Merz mindenképp favorit lenne" – jelentette ki,hangoztatva, hogy jó az együttműködése a nagyobbik keresztény párt vezetőjével. Azt ugyanakkor cáfolta, hogy ő maga érdeklődne a jelöltség iránt. Erre – mint fogalmazott – egy CSU-elnök életében csak egyszer van mód.

A 2021-es parlamenti választások előtt elkeseredett harc folyt a kancellárjelöltségi tisztségért közte és az akkori CDU-jelölt, Armin Laschet között. A bajor politikus akkor visszalépett a jelöltségtől Laschet javára, aki viszont Scholzzal szemben "csúnyán elhibázta a tizenegyest".

A politikusok népszerűségi listáján ugyanakkor Söder immár rendszeresen megelőzi Merzet. Kancellárjelölti ambícióira utal az a korábbi javaslata is, hogy a konzervatívok "tizenegyesrúgójáról" csak a jövő évi tartományi választások után döntsenek. Jövőre három, az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományban rendeznek parlamenti választásokat, Szászországban, Türingiában és Brandenburgban. Mivel a Söder vezette CSU Németország tizenhat tartománya közül csak Bajorországban tevékenykedhet, a CDU keleti szereplése a pártszövetség esélyei szempontjából meghatározó lehet. A nagyobbik konzervatív párt esetleges kudarca Merz kancellárjelölti esélyeit is jelentősen ronthatja.

Az előzetes felmérések szerint ezekben a tartományokban a CDU-t megelőzi a radikális jobboldalinak tartott Alternatva Németországnak (AfD) párt, amely mindenekelőtt a bevándorlás elleni harcot tűzte zászlajára. Ugyancsak a közvélemény-kutatások jelzik azt is, hogy a konzervatív politikusok körében Merznél nemcsak Söder népszerűbb, hanem Hendrik Wüst észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök is. Wüst még nem jelezte egyértelműen ambícióit a kancellárjelöltségi tisztségre, de nem is cáfolta.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×