eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
WASHINGTON, DC - JULY 25: Former Supreme Court Justice Sandra Day OConnor testifies before the Senate Judiciary Committee on July 25, 2012 in Washington, DC. OConnor spoke to the necessity for civics education in maintaining an independent judiciary. The former associate justice also expressed doubt about the process in some states of electing judges, and about the validity of asking Supreme Court nominees how they would vote in the future. (Photo by T.J. Kirkpatrick/Getty Images)
Nyitókép: T.J. Kirkpatrick/Getty Images

Meghalt az amerikai Legfelsőbb Bíróság első női bírája

Sandra Day O’Connor előrehaladott demencia, Alzheimer-kór és egy légzőszervi betegség szövődményeinek következtében hunyt el. Ő volt az első női bíró az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán.

93 éves korában meghalt Sandra Day O'Connor, az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának első női bírája, aki ideológiailag az egyik legmegosztóbb személyiség volt a bírói székben – írja a The Washington Post, amit az Index szemlézett.

A bíróság közleménye szerint kora egyik legbefolyásosabb bírájának halálát az előrehaladott demencia, az Alzheimer-kór és egy légzőszervi betegség szövődményei okozták.

A számos bírósági ügyben kulcsszerepet betöltő O'Connor 2018-ban vonult vissza a közéletből, ekkor közölték, hogy demenciában szenved.

Csaknem negyedszázados bírói munka állt mögötte: 1981. szeptember 25-én tett esküt, miután Ronald Reagan elnök kinevezte, és 2006. január 31-én vonult vissza, hogy Alzheimer-kóros férjét ápolja.

A lap egyebek mellett felidézi, hogy Sandra Day O'Connor nevével szorosan összefügg, hogy elutasította az abortuszhoz való jog megszüntetését, azzal az indoklással, miszerint „egy egész nemzedék nagykorúvá válását az abortusz segítette”. Ezen kívül számos ítéletben jelezte, hogy nem hajlandó támogatni olyan döntéseket, amik megtagadnák a nők számára a legális abortusz választásának jogát.

Többnyire támogatta a szekularizációt, vagyis az állam és az egyház szétválasztását megerősítő döntéseket is. Egyetértett továbbá a „szodómiát tiltó” törvény 2003-as hatályon kívül helyezésével is.

2006-os nyugdíjba vonulása után nyíltan kritizálta a bíróság irányvonalát: „Mindent, amiért dolgoztam, visszaalakítottak” – mondta. 2018-ig népszerű közéleti személyiségnek számított.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×