eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
WASHINGTON, DC - JULY 25: Former Supreme Court Justice Sandra Day OConnor testifies before the Senate Judiciary Committee on July 25, 2012 in Washington, DC. OConnor spoke to the necessity for civics education in maintaining an independent judiciary. The former associate justice also expressed doubt about the process in some states of electing judges, and about the validity of asking Supreme Court nominees how they would vote in the future. (Photo by T.J. Kirkpatrick/Getty Images)
Nyitókép: T.J. Kirkpatrick/Getty Images

Meghalt az amerikai Legfelsőbb Bíróság első női bírája

Sandra Day O’Connor előrehaladott demencia, Alzheimer-kór és egy légzőszervi betegség szövődményeinek következtében hunyt el. Ő volt az első női bíró az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán.

93 éves korában meghalt Sandra Day O'Connor, az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának első női bírája, aki ideológiailag az egyik legmegosztóbb személyiség volt a bírói székben – írja a The Washington Post, amit az Index szemlézett.

A bíróság közleménye szerint kora egyik legbefolyásosabb bírájának halálát az előrehaladott demencia, az Alzheimer-kór és egy légzőszervi betegség szövődményei okozták.

A számos bírósági ügyben kulcsszerepet betöltő O'Connor 2018-ban vonult vissza a közéletből, ekkor közölték, hogy demenciában szenved.

Csaknem negyedszázados bírói munka állt mögötte: 1981. szeptember 25-én tett esküt, miután Ronald Reagan elnök kinevezte, és 2006. január 31-én vonult vissza, hogy Alzheimer-kóros férjét ápolja.

A lap egyebek mellett felidézi, hogy Sandra Day O'Connor nevével szorosan összefügg, hogy elutasította az abortuszhoz való jog megszüntetését, azzal az indoklással, miszerint „egy egész nemzedék nagykorúvá válását az abortusz segítette”. Ezen kívül számos ítéletben jelezte, hogy nem hajlandó támogatni olyan döntéseket, amik megtagadnák a nők számára a legális abortusz választásának jogát.

Többnyire támogatta a szekularizációt, vagyis az állam és az egyház szétválasztását megerősítő döntéseket is. Egyetértett továbbá a „szodómiát tiltó” törvény 2003-as hatályon kívül helyezésével is.

2006-os nyugdíjba vonulása után nyíltan kritizálta a bíróság irányvonalát: „Mindent, amiért dolgoztam, visszaalakítottak” – mondta. 2018-ig népszerű közéleti személyiségnek számított.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.

Megerősítették az Orbán-Trump találkozó időpontját

Orbán Viktor miniszterelnök március 7-én Washingtonban Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést "az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője" címmel, a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×