eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Döbbenetes internet-újítást mutattak be a kínaiak

A közelmúltban bemutatott gerinchálózat gyorsabb adatátvitelre képes, mint bármi, amit eddig ismertünk.

Kína azt állítja, előrukkolt a világon valaha látott legfejlettebb internet-hálózattal, ami sokkal nagyobb adatátviteli sebességet nyújt, mint a mostaniak - írja a CNN és a Xinhua hírügynökség.

A Huawei vállalat állítása szerint a hálózat 1200 gigabit - 1,2 terabit - adatot képes továbbítani másodpercenként -, ami nagyjából 150 mozifilmnek felel meg minden szekundumonként.

Mint írják, ez természetesen elméleti szinten létező sebesség, ami nem fog fogyasztói szinten megjelenni belátható időn belül. Viszont egy nagyobb teherbírású, gyorsabb internetszolgáltatás széles körben hatást gyakorolhat az üzleti világra, az információ-átvitelre, a tőzsdére és a nemzetbiztonságra is.

A héten tartott sajtókonferenciáján a Huawei és a China Mobile hivatalosan is elindította az ország következő gerinchálózatát a Pekingi Tsinghua Egyetemmel és a Cernettel együttműködésben. Az oktatási és kutatási célú projektet a kínai állam finanszírozta. A gerinchálózat olyan hálózati infrastruktúra különböző földrajzi helyek között, amely képes kiszolgálni olyan adatigényes technológiákat, mint az 5G és az elektromos járművek. Emellett oktatási és kutatási célokra is használni fogják az új hálózatot, amelyet

1800 mérföldnyi (majdnem 2900 kilométernyi) optikai kábel alkot Peking és az ország déli területe között.

Arra vonatkozóan nem osztottak meg információt a kínaiak, hogy tervezik-e országos szinten is kiterjeszteni. A hálózat tesztelését, majd üzembe helyezését idén nyáron végezték.

Ezzel lekörözték az Egyesült Államokat, amely épp a közelmúltban fejezte be az ötödik generációs internetre való átállást, de még csak másodpercenként 400 gigabites adatátvitelre képesek - írta az Interesting Engineering. A portál arra is rámutatott, hogy

a szakértők korábban úgy vélték, hogy az 1 Tbps sebességű kapcsolatot csak 2025-re fogják tudni létrehozni.

A gerinchálózat megépítése Peking Future Internet Technology Infrastructure (FITI) projektjének része, amelyet még 2013-ban indítottak el, és amelynek megvalósításán 40 kínai egyetem dolgozik együtt.

A kínai vezetékes internetes rekordot nem sokkal azután jelentették be, hogy a vezeték nélküli, 5G-s fejlettségüket demonstrálandó közölték, 3,19 millió bázisállomást tudtak már telepíteni. Ami pedig azt is jelenti, hogy nemcsak darabszámban pipálták le az Egyesült Államokat, hanem fejlesztik és bekapcsolják csúcstechnológiás gyártásba az ország keleti részének ipari szektorát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×