eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Border Guard Bangladesh (BGB) personnel stand guard during a protest by garment workers demanding an increase in their wages in Dhaka, Bangladesh, on November 01, 2023.  (Photo by Zabed Hasnain Chowdhury/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: NurPhoto

Bezárják a textilgyárakat a sztrájkok miatt, eljárás indul a tiltakozó munkások ellen Bangladesben

A múlt hónap óta a magasabb béreket követelő textilipari dolgozók erőszakos tüntetései rázták meg a szegény dél-ázsiai országot, ezekben legkevesebb három munkás meghalt, és több mint hetven üzemet kifosztottak vagy megrongáltak a rendőrség szerint.

Bangladesben szombaton meghatározatlan időre bezártak százötven ruhagyárat. Az ágazatban fokozódnak a béremeléssel kapcsolatos követelések, erőszakba torkolló tüntetések, amelyek miatt a rendőrség eljárást indított 11 ezer munkás ellen - közölték a hatóságok.

A textilipari minimálbér-bizottság a héten a havibér 56,25 százalékos emelését javasolta az ágazat négymillió dolgozója számára, 12 500 takára (39 572 forint) növelve a havi járandóságot, amit a szakszervezetek "nevetségesnek" találtak, és azon nyomban el is utasítottak.

Csütörtökön 15 ezer munkás csapott össze a rendőrökkel egy autópályán, és kifosztották a Tuszuka gyárat és még tucatnyi másik üzemet.

A rendőrség 11 ezer ember ellen indított eljárást

a Tuszuka konfekciós ruhagyár elleni garázdaság miatt - közölte Mosarraf Hoszain országos rendőrkapitány.

A nagyobb tüntetések vagy politikai erőszakcselekmények után a bangladesi rendőrség gyakran indít eljárást ezrek ellen, anélkül, hogy megnevezné őket, amivel bírálói szerint az ellenzéket akarja megfélemlíteni.

A béremeléssel kapcsolatos tüntetések komoly fejtörést okoznak az országot 2009 óta vaskézzel irányító Sejk Haszina miniszterelnöknek. Az ébredő ellenzék kétségbe vonja a hatalmát, és januárban választások esedékesek az országban.

A 3500 bangladesi konfekciós ruhagyár az ország évi 55 milliárd dolláros exportjának 85 százalékát adja, és számos világcég, így a Levi's, a Zara és a H&M számára szállít. Az ágazat négymillió dolgozója - többségében nő-, közül számosnak katasztrofálisak a munkakörülményei.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×