eur:
391.03
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Sebastian Kurz osztrák kancellár a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről rendezett sajtóértekezleten Bécsben 2020. április 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/APA/Helmut Fohringer

Sebastian Kurz: ma is tartom a kapcsolatot Orbán Viktorral

Magyarországon is bemutatták a minden idők legfiatalabb osztrák kancellárjáról szóló dokumentumfilmet, ennek apropóján járt Sebastian Kurz Budapesten.

22 évesen az Osztrák Néppárt (ÖVP) ifitagozatának a vezetője, 23 évesen államtitkár, 27 évesen már külügyminiszter, majd 31 évesen Ausztria történetének legfiatalabb kancellárjává vált két hatalmas választási győzelemmel - foglalta össze karrierjét az Index, akiknek interjút adott az egykori politikus.

Sebastian Kurz a portálnak azt mondta, pályája kezdetén főleg életkora miatt támadták, ám kemény munkával sikerült kivívni az emberek bizalmát. Hozzátette, mint minden demokráciában, Ausztriában is a demokrácia a megválasztásról szól.

Nagyon tiszta elképzelésünk és nagyon ideológiai megközelítésünk volt arra, hogy amiért harcoltunk, az a legjobb az országunknak - felelte arra a kérdésre, hogy hogyan vált az ÖVP elnökévé. Ennek kapcsán hangsúlyozta:

Az illegális migráció elleni harcra fókuszáltunk, mert mi mindig is nagyon nyilvánvalóan fogalmaztunk, hogy számít, ki él egy országban.

Kifejtette, Ausztriának több fontos reformra is szüksége volt, és az volt a céljuk, hogy ezeket a szükséges reformokat véghez vigyék. Mint mondta, nem pártot, hanem mozgalmat építettek. Sok fiatalt és nőt, illetve a politikától korábban tartózkodó támogatását nyertek meg. Úgy fogalmazott, ezért működött a stratégiájuk, mert nem pártról, hanem mozgalomról beszéltek.

Sebastian Kurz úgy véli, sok helyes lépést tettek az országunk érdekében, és az emberek is nagyon támogatták pártját,

ám az Ibiza-videó miatt előrehozott választásokat kellett kiírni, és utána a Zöldekkel kellett kormányt alakítaniuk.

Ennek ellenére az FPÖ-vel való együttműködést is sikeresként értékeli.

Arról, hogy a botrány miatt indított vizsgálat végül őt is elérte, úgy nyilatkozott, hogy emögött egy stratégia húzódott meg, az ellenzéknek mindig meg kell találnia a módját, hogy politikai eszközt kovácsoljon az ilyesmiből. Szerinte ez nemcsak Ausztriában működik, hanem egyre több és több nyugati liberális demokráciában is, amit nem értékel túl pozitívan.

Habár az aktív pártpolitikától már visszavonult, továbbra is éles állításokat fogalmaz meg közéleti kérdésekben. Mint mondta, bárhol is van, ha az az érzése, hogy a dolgok rossz irányba mennek, vagy úgy érzi, meg kell osztania a véleményét, vagy kérdezik róla, akkor mindig készen áll.

Bevallása szerint még mindig tartja a kapcsolatot "Orbán Viktorral, Szijjártó Péterrel és más barátokkal Magyarországról vagy a világ más pontjairól". Elmondta, mindig is könnyen dolgozott együtt a magyar kormánnyal, és szeret idelátogatni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×