eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A szerb elnökség felvétele a fegyveramnesztia keretében leadott arzenálról Smederevo közelében 2023. május 14-én. A szerb kormány annak hatására hirdette meg a május 8-tól egy hónapon át tartó  fegyverbegyűjtést, hogy az elmúlt héten két lőfegyveres ámokfutás is történt Szerbiában. Az iskolai, valamint utcai merényleteknek 17 halálos áldozata és 21 sebesültje volt. Az akció keretében eddig mintegy 13,5 ezer fegyvert adtak át, egyebek mellett pisztolyokat, automata fegyvereket, kézigránátokat és több százezer lőszert.
Nyitókép: Dimitrije Goll

Váralanul korlátozza fegyverexportját az Egyesült Államok

Az intézkedés határozott időre lép életbe.

Az Egyesült Államok 90 napra leállította a legtöbb polgári lőfegyver és lőszer kiviteli engedélyének kiadását minden nem kormányzati felhasználó számára - közölte pénteken a kereskedelmi minisztérium nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekekre hivatkozva.

A tárca nem közölt további részleteket a szüneteltetésről, amely a sörétes puskákra és az optikai célzókészülékekre is vonatkozik, de azt mondta, hogy egy sürgős felülvizsgálat keretében értékelik annak "kockázatát, hogy a lőfegyvereket olyan szervezetekhez vagy tevékenységekhez irányítják át, amelyek elősegítik a regionális instabilitást, megsértik az emberi jogokat vagy bűnözői tevékenységeket táplálnak".

A minisztérium a honlapján közzétett bejegyzésen túlmenően nem kívánt nyilatkozni.

Az Ukrajnának és Izraelnek, valamint néhány más közeli szövetségesnek kiadott kiviteli engedélyek mentesülnek az export ideiglenes leállítása alól.

Az exportőrök továbbra is benyújthatják az engedélykérelmeket a szünet alatt, de azokat "intézkedés nélkül" fogják visszatartani, amíg a szünet fel nem oldódik.

A szünet nem érinti a korábban kiadott kiviteli engedélyeket, közölte a Kereskedelmi Minisztérium.

A kormányzati ügyfeleknek történő szállítások esetében az exportőröknek konkrét végfelhasználókat kell megnevezniük, míg a meg nem nevezett kormányzati, katonai és rendőrségi felhasználókat tartalmazó kérelmeket "intézkedés nélkül visszaküldik".

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×