eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: aboutamazon.com

Őrült nagyot ment az Amazon, és jövőre bedrónozza Európát

A vártnál nagyobb bevétellel és profittal zárta a harmadik negyedévet az Amazon.com Inc., a világ legnagyobb online kiskereskedője. "Megemelte" a céget a Rivian-befektetés is. Adatok jöttek a magyarországi rendelésekről és hírek arról, hol és hogyan lehet majd drónos kiszállítást kérni.

A vállalat csütörtöki tőzsdezárás után közzétett jelentése szerint a szeptember végével záródott három hónapban negyedéves bevétele éves szinten 13 százalékkal, 143,1 milliárd dollárra nőtt, az adózott eredménye pedig 9,9 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 2,87 milliárd dollárról.

Az Amazon a harmadik negyedévben 1,2 milliárd dolláros adózás előtti nyereségre tett szert a 2021 novemberben tőzsdére bevezetett Rivian elektromos autókat gyártó cégbe történt befektetése révén. Az egy részvényre jutó negyedéves eredmény 94 cent lett, meghaladva az 58 centes előzetes piaci becslést.

Időközben kiadta első, az Európai Unió tagországaira vonatkozó működési jelentését is az Amazon, amely szerint havonta átlagosan valamivel több, mint 181 millió vevőt szolgál ki az EU-ban, ebből 60,3 millió német, 38,1 millió olasz, 34,6 millió francia állampolgár. Mint az adatokat idéző hwsw.hu írja,

hazánkban valamivel több mint 116 ezren vásárolnak átlagosan havonta az Amazonnál, ami nagyjából egy Nyíregyháza méretű város teljes lakosságának felel meg.

A környező országokat tekintve ezzel csak Szlovákiát előzzük meg, a kelet-európai piacon pedig Szlovákia mellett Bulgáriát (nem számítva a magyarnál jóval kisebb lakosságszámú Észtországot, Litvániát és Lettországot).

Nem véletlen tehát, hogy Európába is betelepíti drónos csomagszállítási módszerét az Amazon: a friss bejelentés szerint a jövő évtől kezdi drónokkal kiszállítani a csomagokat a vásárlóknak az Egyesült Királyságban és Olaszországban. A pontos helyszínek egyelőre nem ismertek. A szolgáltatással akár 2 kilogramm súlyú árucikkeket is rendelni lehet, a drón az árut a házak kertjébe kézbesíti.

Azt azért tudni kell, írta a bejelentésről beszámoló Trade magazin, hogy

a drónos kiszállítás iránt érdeklődő vásárlóknak előbb engedélyt kell kapniuk.

A drónnak tágas nyílt térre van szüksége ahhoz, hogy egy csomagot körülbelül 3,6 méteres magasságból kézbesítsen. Az Egyesült Államokban a vásárlók egy QR-kóddal ellátott jelzőt helyeznek el a gyepen, amely a drónt a kézbesítés helyére irányítja. Az Egyesült Királyságban az Amazon marker nélküli kiszállítást tervez, ahol a drónok GPS segítségével azonosítják a kézbesítési helyeket.

A kiszállításokat az Amazon által 2023 végén bemutatandó kisebb és csendesebb MK30-as drón fogja végezni. Ez a drón enyhe esőben és szélben is képes működni, és akár 12 kilométert is képes megtenni egy szállítás során.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×