eur:
389.33
usd:
361.5
bux:
68509.47
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Ukrán katonák 2Sz3 Akacija 152 milliméteres önjáró tarackkal lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2023. július 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Térképen az „új Bahmutnál” elért véres orosz siker

Jelek szerint számottevő területnyereséget tudtak elérni az orosz erők Avgyijivka térségében az elmúlt napokban: a település északi, északnyugati és északkeleti részén is előrébb nyomultak. Zárul a gyűrű a nyugati utánpótlási útvonalak körül is.

Az első napok „vérfürdős” műveletei után lendületre kaphatott az orosz offenzíva Avgyijivka térségében: az orosz erők meg tudták erősíteni pozícióikat Krasznohorivkánál és előre tudtak nyomulni több mint 5 kilométert nyugati, délnyugati irányba.

Az ukránellenes elfogultsággal aligha vádolható amerikai Institute for Study of War (ISW) legfrissebb térképén az orosz katonák már alig pár száz méterre vannak a település északi, északkeleti szektorától – számolt be a Portfolio.

A magyar hírportál érdekességként teszi hozzá, hogy az orosz Rybar kisebb területet „húzott be” az orosz erőknek Avgyijivka térségében, ráadásul megjelöltek egy északi szektorban zajló ukrán ellentámadást is.

Bár ezzel ellentétes híreket többször is lehetett olvasni az elmúlt hetekben, nagyon úgy fest, hogy az orosz erőknek egyelőre eszük ágában sincs feladni az Avgyijivka ellen indított támadást. Sőt, a Portfolio szerint nem kizárt, hogy egyfajta „új Bahmut” lesz a településből: embert és technikát nem kímélve, minden erővel el akarják majd foglalni a Donyeckváros ágyúzásához használt kisvárost az orosz vezetők.

Az egykor 30 ezres lélekszámú ukrajnai Avgyijivka 2014 óta egyfajta hídfőállás a Donyec megye oroszokkal szemben létesített védelmi mátrixában, az ukrán erők már a „terrorellenes műveletek” kezdetén kitolták innen az orosz szeparatistákat, majd jelentősen megerősítették a település védelmét.

Mint olvasható, Avgyijivka elsődleges fontossága Oroszország és Ukrajna számára is abban rejlik, hogy

a település mindössze 5 kilométerre van Donyec megye oroszok által ellenőrzött fővárosától, Donyeckvárostól.

Ez azt jelenti, hogy a településről szinte bármilyen katonai vagy infrastrukturális objektumot támadni tudnak az ukránok Avgyijivkából Donyeckváros körül: nem véletlen, hogy a térség ellen végrehajtott tüzérségi támadások igencsak jelentős részét innen indítják.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×