eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A woman using a gas pump to refuel vehicle during energy crisis
Nyitókép: alvaro gonzalez

Közel lehet a világ fosszilisenergia-étvágyának csúcsa

Nincs is olyan messze a tetőzés lehetséges dátuma a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint.

Az IEA előrejelzése szerint 2030 lehet az az év, amikor tetőzik a kereslet a fosszilis tüzelőanyagok iránt - tette közzé a Reuters cikke alapján a hirado.hu. Mint írják, egyre több elektromos autó kerül forgalomba, és Kína is a tisztább energiaforrások felé mozdul a lassuló gazdasági növekedés mellett. Évente megjelenő, World Energy Outlook című kiadványukban azt írják, hogy a kormányok jelenlegi politikája alapján ebben az évtizedben láthatóak az olaj-, földgáz- és szénkereslet csúcsértékei.

Mindez a szöges ellentéte annak, amit a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) olajtermelői csoportja állít, akik szerint az olaj iránti kereslet jóval 2030 után is emelkedni fog, ezzel együtt új olajipari beruházásokra szólítanak fel.

A tiszta energiára való átállás megállíthatatlan, világszinten zajlik. Ma már nem az a kérdés, hogy lesz-e paradigmaváltás, hanem az, hogy mikor. És minél hamarabb, annál jobb mindenki számára

- fogalmazott Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Az ügynökség közleményében azonban hozzátette: elmaradunk a Párizsi Megállapodásban kitűzött céltól, a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet továbbra is túl nagy lesz ahhoz, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedésének 1,5 Celsius-fokra való korlátozása elérhető közelségben maradjon. Ez nem csak az éghajlati hatások súlyosbodását kockáztatja, hanem aláaknázza az energiarendszer biztonságát is, melyet egy hűvösebb, kevesebb szélsőséges időjárási jelenséggel járó világra építettek.

Az ügynökség bízik benne, hogy 2030-ra globális szinten közel tízszer annyi elektromos autó fog majd az utakon közlekedni, mint most.

A portál szerint jelentésükben az is áll, hogy Kína adta a globális olajfelhasználás növekedésének csaknem kétharmadát, azonban a gazdasági növekedés veszít lendületéből, és az ország inkább a tiszta energia irányába mozdul, hiszen 2022-ben a globális elektromos járműeladások több mint fele Kínában volt.

Az IEA úgy véli, az átmenet kulcsa, hogy a fosszilis tüzelőanyagok helyett az tiszta energia minden aspektusába történő beruházásokat növeljék.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×