eur:
389.73
usd:
362.12
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Brienz, 2017. október 17.Kőszáli kecske a 2319 méter magas Schongütsch-hegy ormán, a svájci Brienz fölött 2017. október 16-án. (MTI/EPA/Anthony Anex)
Nyitókép: MTI/EPA/Anthony Anex

Jobbra fordult Svájc a választásokon

A jobboldali, EU-ellenes Svájci Néppárt (SVP) megerősödve végzett az élen a vasárnapi svájci parlamenti választáson az előzetes eredmények szerint.

A svájci televízióban közölt adatok szerint a bevándorlást korlátozni tervező SVP a szavazatok 29 százalékát szerezhette meg, ami erősödést mutat a párt legutóbbi - 25,6 százalékos - választási szerepléséhez képest.

Az előzetes eredmények szerint rosszabbul szerepelt a baloldali Zöldpárt: a 2019-es 13,2 százalék után vasárnap csak a voksok 9,1 százalékát kapták. A Svájci Szociáldemokrata Párt (SPS) valamelyest megerősödött, de összességében az erőviszonyok várhatóan kissé a jobboldal javára fognak eltolódni a svájci parlament alsóházában.

Szakértők szerint

a választás kevés hatással lesz a politikai döntéshozatalra a következő években és várhatóan változatlan marad a pártok képviseleti aránya a hétfős kormányban is.

A sajátos svájci politikai rendszerben a parlament két házának együttes ülésén négy évre választják meg a végrehajtó hatalmat gyakorló szövetségi tanácsot, a hétfős kormányt, amelynek elnöke egyben állam- és kormányfő is. Ezt a választást legközelebb decemberben tartják.

A vasárnapi parlamenti választás végeredményét éjfél körül teszik közzé, de nagyobb elmozdulások az előzetes eredményekhez képest nem várhatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×