eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Nyitókép: Pexels.com

Van, ahol eltiltották a munkáltatókat az állásra jelentkezők közösségi oldalaitól

New York állam kormányzója nemrég írta alá azt a jogszabályt, ami megtiltja a munkáltatóknak, hogy hozzáférést kérjenek a dolgozók és az állásra jelentkezők privát közösségi média felületeihez.

Az új jogszabály szerint New York államban a munkáltatóknak mostantól tilos lesz arra kérniük a dolgozókat (és az állásokra jelentkezőket), hogy adják meg a felhasználónevüket, a jelszavukat vagy bármilyen más egyéb hozzáférést a személyes közösségi média profiljaikhoz – beleértve olyan felületeket, mint a Facebook, az Instagram vagy a TikTok. Emellett a munkaadók innentől a dolgozók privát e-mail címét sem kérhetik el – írja a New York Post, amit az Origo szemlézett.

Ez azt is jelenti, hogy a dolgozó személyes közösségimédia-profilja olyan privát információnak számít, amit az új állami jogszabály értelmében tilos felhasználni a felvételi elbírálás során vagy bármilyen „fegyelmezési" eljáráskor.

Mint írják, a döntésre azért is volt szükség, mert egyre elterjedtebb, hogy a munkaadók folyamatosan monitorozzák a dolgozók aktivitását a közösségi médiában, illetve fontos szempontként kezelik a felvételi elbírálások során. Jeffrey Dinowitz, New York állam közgyűlésének tagja, a törvény egyik szerzője elmondta, ő már egy évtizede próbál elfogadtatni olyan jogszabályt, ami jobban védi a dolgozók közösségi médiával összefüggő privát szféráját.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×