eur:
389.26
usd:
361.34
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Németországban betiltják a dohányzást az autókban

A német egészségügyi miniszter tervei szerint tilos lesz a dohányzás, ha terhes nők vagy gyermekel vannak az utasok között.

Az elmúlt hetekben sorra terjesztette elő a kórházi reformmal kapcsolatos elképzeléseit, most pedig egy kisebb horderejű, de fontosságát tekintve aligha lebecsülhető indítvánnyal állt elő Karl Lauterbach. A szociáldemokrata politikus legújabb tervéről a Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) közszolgálati műsorszolgáltató számolt be. Eszerint tilos lenne az úgynevezett passzív dohányzás is a személygépkocsikban, ha terhes nők vagy kiskorú gyermekek ülnek az autókban.

Lauterbach minisztériuma állítólag már el is készítette az erre vonatkozó tervezetet. Az indoklás szerint a tilalom egy különösen veszélyeztetett csoport, azaz a terhes nők és a kiskorúak szükséges védelmét szolgálja a passzív dohányzás ártalmai ellen. A füst által okozott szennyezettség nagyon magas, mindenekelőtt a csekély méretű utastér miatt – fogalmaz a misztériumi tervezet, és közli, a passzív dohányzás súlyos betegségeket és haláleseteket okozhat. Ezzel összefüggésben a tervezet külön kiemelte a passzív dohányzás és a tüdőrák közötti ok-okozati összefüggést.

A tilalom egyaránt vonatkozna a "normál", illetve az elektromos cigarettákra, valamint egyéb dohánytermékekre is.

Egy, hivatalos felmérés szerint Németországban a 14 év felettiek mintegy 30 százaléka rendszeresen dohányzik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×