eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Fotó: twitter

A hadsereg veszi át az ellenőrzést Mexikóváros legnagyobb repülőtere felett

A mexikói fegyveres erők veszik át az ellenőrzést Mexikóváros legnagyobb repülőtere felett, és a kormány azt tervezi, hogy közel egy tucat másik repülőtér felügyeletét is átadja a hadseregnek a korrupció és a rossz gazdálkodás elleni küzdelem jegyében.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök 2018-as megválasztása óta számos olyan feladatot adott át a hadseregnek, amelyet hagyományosan nem az lát el.

A katonaság egy évvel ezelőtt 4,1 milliárd dollárért új repülőteret építtetett Mexikóváros mellett, amelyet azonban kevesen használnak. López Obrador elmondta, hogy nemsokára az ország legforgalmasabbjának számító régi repülőteret is a haditengerészet fogja üzemeltetni.

A haditengerészet több mint egy éve felel a mexikóvárosi Benito Juárez Nemzetközi Repülőtér biztonságáért, és egy hamarosan megjelenő elnöki rendelet értelmében a vámoktól és a bevándorlástól kezdve a poggyászok kezelésén át a mosdók takarításáig minden más felett is átveszi az ellenőrzést.

Szakértők szerint a mexikóvárosi repülőtér fő problémái közé tartozik a kábítószer-kereskedelem és a migráció. Emellett az infrastruktúra is elöregedőben van, és akadozik a járatok kiszolgálása, miközben havonta négymillió utas fordul meg a légikikötőben.

A mexikói elnök korábban jelezte: azt tervezi, hogy a kormányzati ciklus végéig, azaz 2024-ig további egy tucat repülőtér üzemeltetését bízza a hadsereg vagy a haditengerészet gondjaira. A tervek szerint a hadsereg az év végig saját kereskedelmi légitársaságot is indít.

López Obrador korábban is gyakran bízta meg a fegyveres erőket nagyobb infrastrukturális projektek kivitelezésével. A hadseregnek más, szokatlan tevékenységei is vannak, például kertészetet üzemeltet, és turistautakat szervez egy régi büntetőtelepre.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×