eur:
390.72
usd:
358.59
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Fotó: twitter

A hadsereg veszi át az ellenőrzést Mexikóváros legnagyobb repülőtere felett

A mexikói fegyveres erők veszik át az ellenőrzést Mexikóváros legnagyobb repülőtere felett, és a kormány azt tervezi, hogy közel egy tucat másik repülőtér felügyeletét is átadja a hadseregnek a korrupció és a rossz gazdálkodás elleni küzdelem jegyében.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök 2018-as megválasztása óta számos olyan feladatot adott át a hadseregnek, amelyet hagyományosan nem az lát el.

A katonaság egy évvel ezelőtt 4,1 milliárd dollárért új repülőteret építtetett Mexikóváros mellett, amelyet azonban kevesen használnak. López Obrador elmondta, hogy nemsokára az ország legforgalmasabbjának számító régi repülőteret is a haditengerészet fogja üzemeltetni.

A haditengerészet több mint egy éve felel a mexikóvárosi Benito Juárez Nemzetközi Repülőtér biztonságáért, és egy hamarosan megjelenő elnöki rendelet értelmében a vámoktól és a bevándorlástól kezdve a poggyászok kezelésén át a mosdók takarításáig minden más felett is átveszi az ellenőrzést.

Szakértők szerint a mexikóvárosi repülőtér fő problémái közé tartozik a kábítószer-kereskedelem és a migráció. Emellett az infrastruktúra is elöregedőben van, és akadozik a járatok kiszolgálása, miközben havonta négymillió utas fordul meg a légikikötőben.

A mexikói elnök korábban jelezte: azt tervezi, hogy a kormányzati ciklus végéig, azaz 2024-ig további egy tucat repülőtér üzemeltetését bízza a hadsereg vagy a haditengerészet gondjaira. A tervek szerint a hadsereg az év végig saját kereskedelmi légitársaságot is indít.

López Obrador korábban is gyakran bízta meg a fegyveres erőket nagyobb infrastrukturális projektek kivitelezésével. A hadseregnek más, szokatlan tevékenységei is vannak, például kertészetet üzemeltet, és turistautakat szervez egy régi büntetőtelepre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Orbán Viktor súlyos veszélyre figyelmeztet

Orbán Viktor súlyos veszélyre figyelmeztet

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos angol oldalán megjelent az a jelentés, amit Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett az elmúlt hetekben megejtett, orosz-ukrán háború lezárását célzó egyeztetéseiről. Ebben amellett érvel a kormányfő, hogy az EU-nak új fejezetet kellene indítania, hogy megteremtse a feltételeket egy ideiglenes tűzszünethez és/vagy béketárgylások megkezdéséhez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×