eur:
388.99
usd:
361.9
bux:
67983.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Svéd katonák páncélozott járművel járőröznek a Svédország délkeleti részén fekvő Gotland szigetén lévő Visby közelében 2022. január 16-án. Svédország megerősítette a katonai jelenlétét a térségben a NATO és Oroszország közötti feszültségek miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Karl Melander

Tartanak az oroszoktól, gyors ütemben fegyverkeznek a svédek

Nem kizárható egy orosz támadás - áll a svéd parlament legújabb védelmi jelentésében. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint ennek tényleges esélye csekély, de a fenyegetettségérzet valós, Svédország hosszú távú haderőfejlesztése pedig indokolt.

"Fontos azt látni, hogy milyen szövegkörnyezetben jelennek meg az ilyen jelentések. Az, hogy nem zárható ki egy támadás, nem azt jelenti, hogy ez valószínűleg be fog következni" – mondta Csiki Varga Tamás. Példaként hozta a nukleáris eszközökkel történő támadást, amelyet ugyan rendkívül alacsonynak tartanak, de nem zárható ki.

A svéd értékelést abban az összefüggésben kell nézni, hogy fel akarnak készülni, különösen ami a fegyveres erőiket illeti, egy hagyományos háborúra. Erre azért van szükség, mert a hidegháború alatt nagyon kedvező helyzetben voltak és sok hadiképességet, mennyiségben és minőségben is, leépítettek. Ezeket próbálják most visszaépíteni – adott támpontot a hírhez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Szóba került az interjúban Magyarország és Törökország szerepe a NATO-csatlakozás blokkolásában. Csiki Varga Tamás arról beszélt, hogy ez a parlamenti jelentés nem a külvilágnak szól, hanem a svéd védelmi tervezés folyamatába illeszkedik. A szakértő emlékeztetett arra, hogy tavaly is készült egy jelentés a NATO-csatlakozásról, amelynek az volt a legfontosabb megállapítása, hogy Svédország önállóan, különösen a nukleáris fenyegetettség szempontjából, nem tudja saját biztonságát kellő mértékben garantálni.

A mostani parlamenti jelentéssel, amely nem kormány-, hanem parlamenti dokumentum, maguknak és nem másoknak üzennek, hogy miképpen kell fejleszteni a svéd hadsereget 2030-ig, sőt 2035-ig. A mostani dokumentum még átmeneti, a végső formáját jövő nyáron nyeri majd el. Ami biztosnak látszik, hogy 2026-ra a svédek is elérik a NATO által elvárt GDP-arányos 2 százalékos költségvetési kiadást a védelmi büdzsében. Ez azért fontos, hogy legyen miből fejleszteni a haderőt, de szó van arról is, hogy a svéd tartalékos katonák létszámát növelni fogják és több fegyvert is beszereznek majd – tette hozzá.

Kérdésként merült fel, hogy az orosz elnöknek érdeke lehet-e a háború kiterjesztése. A főmunkatárs álláspontja szerint szerint

Oroszország a NATO-val szemben nem tudna sem hagyományos, sem nukleáris háborút nyerni.

A vége ugyanis a kölcsönös megsemmisülés lenne. Ezt még a legvadabb hidegháborús időkben is figyelembe vették.

Csiki Varga Tamás végül arra hívta fel a figyelmet, hogy azok az államok, amelyek nem a NATO tagjai, és Svédország jelenleg nem az, sokkal sebezhetőbbek, és nyilván erre tekintettel kell lenni a svéd döntéshozóknak is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×