eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Földbe fúródott rakéta a kelet-ukrajnai Dnyipro település közelében lévő Jahidne faluban 2022. április 12-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Kaiser Ferenc: az időjárás dönti el, mikor indul az ukrán ellentámadás

Amíg nem szárad fel a nagy sár, addig nem várható nagyobb ukrán ellentámadás. Kisebb, felderítőjellegű akciók folyamatosan zajlanak mindkét oldalon – mondta az InfoRádiónak Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő.

Nagyjából változatlanok a frontvonalak az ukrajnai háborúban 2022 novembere óta; akkor sikerült az ukránoknak visszafoglalniuk Herszon környékét, a Dnyipro folyó nyugati partján kialakított orosz hídfőállást sikerült felszámolni.

Mint Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő az InfoRádióban elmondta, azóta az oroszok próbálják előredarálni magukat, Donyeckben minimális sikerrel – 10 hónapja ostromolják Bahmutot sikertelenül –, az ukránok pedig várják, hogy felszáradjon a raszputyica, vagyis a sár.

"Amíg ekkora sár van, katonai szempontból nem igazán célszerű támadást indítani, a technika ugyanis egyszerűen beleragad a sárba – húzta alá Kaiser Ferenc. – A nehéz technika elássa magát, a harckocsik és a gyalogsági harcjárművek is. A harctéren pedig ami mozdulatlanná válik, pillanatok alatt megsemmisül. Ezért nem sikerült az oroszoknak ebben a saras szezonban előrelépést elérniük."

A mostani sajtóhírekben viszont megjelent, hogy ukrán különleges műveleti erők néhány gyors motorcsónakkal átkeltek a Dnyeperen Herszontól délre, de mivel "a környéken" egy 240 kilométer hosszú és 23 kilométer széles víztározó van, kizárt, hogy ezen egy nagyobb művelettel át lehessen érdemben kelni, a hidakat pedig már az ukrán sereg kezébe került HIMARS-rendszerekkel szétlőtték a Dnyipro folyón – folytatta a szakértő.

"A tározótól észak-északkeletre indítható támadás, az oroszok pont ott készülnek rá" – figyelmeztetett.

A következő hetek ukrán ellentámadásáról szólva azt mondta, amit eddig láttunk, az figyelemelterelő akció volt, kisebb felderítések, illetve tudatosan szivárogtatott képek, információk, amelyek arra irányulnak, hogy megosszák az oroszok figyelmét a Dnyipro folyó vidékén, de egy-egy ilyen akciót az orosz hadsereg könnyen fel tud számolni nehézfegyverzettel, megfelelő gyalogsági támogatással.

"Amíg nem lesz jó idő, nem szárad fel a sár, márpedig esik megint, nem várható ukrán támadás. Ahogy eláll az eső, körülbelül egy hónap lehet, míg lehetőség lesz a támadásra. Nálam sokkal képzettebb katonák, szakértők mondják ezt" – nyomatékosította Kaiser Ferenc.

Kisebb akciók természetesen folynak a front teljes szakaszán, de ukrán és orosz részről is.

"Meg kell próbálni kipuhatolni a másik fél gyenge pontjait" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×