eur:
391.07
usd:
366.41
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Digital Vision/Getty Images

Életeket mentenek azzal, hogy feltüntetik az étlapon a kalóriákat

Ötéves az az amerikai törvény, melynek értelmében a 20 egységnél több étteremből álló láncoknak szerepeltetniük kell a kalóriamennyiséget is az étlap egyes fogásai mellett.

Egy friss kutatás most azt mutatta, hogy az elmúlt öt évben a fogások tápanyagtartalma 20-60 kalóriával csökkent – írja a Euronews.

Egy amerikai országos táplálkozási felmérés adatai és a Tufts Egyetem kutatóinak modellezése alapján a kötelező kalóriafeltüntetés az előrejelzések szerint legalább 28 ezer elhízással összefüggő rákos megbetegedést előzhet meg a 20 és 65 év közötti felnőttek életében.

Ez 16 700-zal kevesebb rák miatt bekövetkezett halálesetet jelent, és

2,8 millió dollárnyi megtakarítást az egészségügyi ellátórendszerben.

Az elkerülhető halálozások legtöbbje májrákos eset, ezt menopauza utáni mellrák, méhnyálkahártya-daganat, vese-, illetve hasnyálmirigy-daganat megelőzése követi a sorban. Azt már korábban is megjósolták, hogy szív- és érrendszeri betegségek mellett kettes típusú diabéteszes esetek kialakulását is meg tudja előzni az esetek bizonyos százalékában ezt a szabályozás, de a daganatos betegségekkel kapcsolatos adatok még nem tettek eddig közzé.

"Fontos, hogy továbbra is megmutassuk a fogyasztóknak, a politikai döntéshozóknak és az iparágnak, hogy a kis változtatások milyen nagy előnyökkel járhatnak. A kalóriamennyiség megjelölése egészségügyi költségmegtakarítások mellett a receptek átalakítása is hozzájárul ehhez" – mondta a kutatás vezető szerzője, Mengxi Du, a Tufts Egyetem Friedman Schooljának táplálkozás-epidemiológiai és adattudományi PhD-jelöltje.

A BMJ Openben megjelent kutatás szerint főleg a 20-44 évesek profitálhatnak a helyzetből, ami azért előnyös, mert körükben nő a legdinamikusabban a fenti egészségügyi problémák megjelenésének gyakorisága. Szakértők szerint sokat kell még tenni azért, hogy a lehető legtöbb ember profitálhasson ebből. Kutatások szerint az Egyesült Királyságban

a frissen diagnosztizált rákos megbetegedések 40 százaléka hozható összefüggésbe az elhízással,

de minden harmadik amerikai is elhízott, ami 13 rákfajta rizikóját növeli.

A csomagolt élelmiszereken Európában is fel kell tüntetni a tápértéket, de az éttermekben nem követelnek meg hasonlót. Az Egyesült Királyságban, mely már kilépett az Európai Unióból, 2022 óta van életben ilyen szabályozás. Skócia és Wales is tervezi a bevezetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×