eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Önkéntesek takarítják a romokat egy orosz légitámadást követően Harkivban 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Lapértesülés: az unió visszaadná az Orosz Központi Bank lefoglalt vagyonát

A Die Welt című német újság úgy tudja: az EU bizottsága nem találta jogszerűnek, hogy a moszkvai jegybank befagyasztott vagyonát átadják Ukrajnának.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is sürgette, hogy a Nyugaton befagyasztott orosz vagyont országa háború utáni újjáépítésére fordítsák.

A Die Welt birtokába most egy olyan titkos dokumentum került, amely szerint a kérést az Európai Bizottság is megvizsgálta és úgy találta, hogy erre nincs jogi lehetőség. Az Orosz Központi Bank befagyasztott betéteit nem adhatják át Ukrajnának és Brüsszel sem fordíthatja azokat a háborús károk helyrehozatalára.

A bizottság állítólag úgy döntött, hogy az ideiglenesen zárolt orosz bankvagyont

a háború befejezése után vissza kell adni az eredeti tulajdonosnak.

Ugyanakkor az unió jogászai azt lehetségesnek tartják, hogy az orosz bank betéteit államkötvényekbe fektessék és azok kamataiból finanszírozzák Ukrajna újjáépítését. Állítólag a hozamok elérhetik az évi 2,6 százalékot is.

Az Ukrajna elleni hadjárat kezdete után az Orosz Központi Bank mintegy háromszáz milliárd eurónyi vagyonát fagyasztotta be az Európai Unió. Az orosz oligarcháktól pedig tizenkilenc milliárd eurót foglaltak le a különböző szankciók alapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×