eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Blurred shot of group of professional surgeons at work in operating room. Emergency case, surgery, medical technology, health care cancer and disease treatment concept
Nyitókép: Getty Images

Szennyzőbb az autózásnál, betiltottak egy kórházi szert Skóciában

A dezfluránnal kapcsolatosan nem egészségügyi, hanem környezetvédelmi aggályok merültek fel.

A szén-dioxid globális felmelegedést eredményező hatásánál 2500-szor erősebb a dezfluráné az NHS adatai szerint, melyet gáz formájában alkalmaznak műtétek alatt. Azzal, hogy tiltottá vált használata, évente 1700 otthon kibocsátását takarítja meg Skócia.

Anglia kórházaiban már szintén csökkentették használatát, 2024-re pedig teljes mértékben be fogják tiltani – írja a BBC. Ezzel 11 ezer otthon kibocsátásának megfelelő mennyiség nem kerül a légkörbe. Európa más országaitól is várható a szer betiltása a következő években.

"2017-ben rájöttem, hogy a dezflurán mennyisége, amelyet aneszteziológusként egy nap átlagosan felhasználunk, olyan kibocsátást eredményezett,

mint ha több mint ezer kilométert vezettem volna aznap.

Azonnal felfüggesztettem a használatát, és sok kollégám is így tett. Örülök, hogy eljutottunk idáig, és szembesültünk a környezetre gyakorolt hatással" – mondta Kenneth Barker aneszteziológus, Skócia zöld műtők programjának vezetője.

A kórházak egy része olyan gázokra váltott, mint a szevoflurán, amelynek felmelegedést okozó hatása "csak" 130-szorosa a szén-dioxidénak 2700 helyett, vagy nem gázzal érzéstelenít és hatékonyabb eszközöket használ.

"Egyre több aneszteziológus van tisztában azzal az Egyesült Királyságban, hogy a gáz mekkora kárt okozhat a környezetnek, ezért úgy döntöttek, hogy nem használják tovább, amire büszke vagyok" – mondta Helgi Johannsson, az Aneszteziológusok Királyi Kollégiumának alelnöke, aki szerint ez csak a kezdet, az NHS kibocsátása más területeken is óriási.

"Az NHS szén-dioxid-intenzív iparág. Más dolgokra is koncentrálnunk kell – például a nehezen fűthető régi kórházi épületek felszámolására és a betegek utazásának csökkentésére" – mondta.

Az altatógázok az NHS karbonnyomának 2-5 százalékát teszik ki, jelenleg is folynak erőfeszítések más orvosi gázok, például a dinitrogén-oxid kezelésére.

Az NHS England nettó nulla kibocsátásra vonatkozó stratégiája magában foglalja a környezetbarátabb fűtési és világítási rendszerek, a környezetbarátabb járművek, valamint a gyógyszerek és berendezések az intézményekbe szállításának környezeti hatásvizsgálatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×