eur:
392.39
usd:
365.58
bux:
66811.15
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Harciasan szóltak vissza a moldávok az oroszoknak

Nicolae Popescu moldovai külügyminiszter provokációnak nevezte pénteken Facebook-oldalán az orosz külügyminisztérium figyelmeztetését a Dnyeszter melléki területtel kapcsolatban, és felszólította Moszkvát, vonja ki csapatait a szakadár területről.

"Provokációnak minősítjük az Oroszországi Föderáció külügyminisztériumának mai (pénteki) nyilatkozatát, és ismételten hangoztatjuk: feltételek nélkül és átlátható módon ki kell vonni a Moldovai Köztársaságból az orosz csapatokat, valamint a Cobasna településen található lőszereket" - írta Nicolae Popescu. A külügyminiszter egyszersmind megerősítette Chisinau elkötelezettségét a Dnyeszter melléki probléma kizárólagos békés megoldására.

Nicolae Popescu elutasította az orosz védelmi minisztérium előző napi nyilatkozatát is, miszerint álcázott ukrán fegyveres provokáció lenne előkészületben a Dnyeszter melléki terület ellen. "A Moldovai Köztársaság vezetése elutasítja ezt az alaptalan kijelentést, amelynek célja a közvélemény manipulálása. A térségben a biztonsági helyzet stabil" - szögezte le a tárcavezető.

Az orosz külügyminisztérium pénteken figyelmeztetést adott ki, amely szerint Oroszország ellene irányuló támadásként értelmez majd minden olyan lépést, amely fenyegetést jelent a Moldova Dnyeszter menti területein állomásozó orosz békefenntartók számára.

"Az orosz védelmi minisztérium Ukrajna és a Dnyeszter-mente határának közelében ukrán alegységek személyi állományának és katonai felszerelésének jelentős összpontosulását észlelte, amelyet tüzérség lőállásokba telepítése kísért, valamint példátlan mértékben nőttek az ukrán fegyveres erők pilóta nélküli repülőgépeinek a Dnyeszter menti terület feletti repülései. Ezzel összefüggésben arra figyelmeztetjük az Egyesült Államokat, a NATO-tagállamokat és ukrán pártfogoltjaikat, hogy ne tegyenek újabb kalandor lépést" - áll a nyilatkozatban.

Orosz békefenntartók a Dnyeszter menti területen folyó fegyveres konfliktus békés rendezéséről Moldovával kötött 1992-es megállapodás alapján állomásoznak a szakadár területen. Rajtuk kívül egy nagyjából ezerfős operatív alegységet is vezényeltek oda, feladata a raktárak őrzése, amelyekben több mint húszezer tonna lőszert tárolnak a szovjet csapatok európai országokból történt kivonása óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×