eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: NATO

NATO-csatlakozás: a finnek arról beszéltek, mi történik, ha a svédek jóváhagyása késik

Az elnök szerint míg mindenki Törökországra vár, a finn parlament napokon belül dönt. Mindenki az ezt követő időszakra kíváncsi.

Finnország és Svédország "kéz a kézben" közelít a NATO-tagság felé, de a csatlakozás ratifikálása Törökország kezében van - jelentette ki szerdán Sauli Niinistö finn elnök.

Svédország Finnországgal együtt tavaly Ukrajna megtámadása után kérte felvételét a NATO-ba, amit még nem hagyott jóvá minden tagország. Ankara arra hivatkozva, hogy a stockholmi vezetés Törökországban terrorcsoportoknak tekintett szervezetek tagjait bújtatja, egyelőre elzárkózott attól, hogy ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását.

"Kéz a kézben haladunk, ami azokat a dolgokat illeti, amelyeket kézben tartunk" - fogalmazott Niinistö hozzátéve, hogy "a ratifikáció nincs a kezükben".

A finn államfő a svéd és norvég miniszterelnökkel közösen tartott sajtókonferencián beszélt a svéd kormány harpsundi nyári rezidenciáján, 125 kilométerre délre Stockholmtól.

Niinistö mindazonáltal megjegyezte, hogy Finnország tovább halad a csatlakozási folyamattal még akkor is, ha Svédország esetében a jóváhagyás késlekedne.

A finn elnök elmondta, hogy alá fogja írni Finnország NATO-csatlakozási kérelméről szóló törvényt, amelyről február 28-án tart szavazást a helsinki törvényhozás.

"Ha Törökország és Magyarország ratifikálja Finnország (csatlakozását), akkor, mint kértük, a NATO tagjaivá válunk" - tette hozzá Niinistö.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×