eur:
388.65
usd:
370.79
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Nyitókép: NATO

NATO-csatlakozás: a finnek arról beszéltek, mi történik, ha a svédek jóváhagyása késik

Az elnök szerint míg mindenki Törökországra vár, a finn parlament napokon belül dönt. Mindenki az ezt követő időszakra kíváncsi.

Finnország és Svédország "kéz a kézben" közelít a NATO-tagság felé, de a csatlakozás ratifikálása Törökország kezében van - jelentette ki szerdán Sauli Niinistö finn elnök.

Svédország Finnországgal együtt tavaly Ukrajna megtámadása után kérte felvételét a NATO-ba, amit még nem hagyott jóvá minden tagország. Ankara arra hivatkozva, hogy a stockholmi vezetés Törökországban terrorcsoportoknak tekintett szervezetek tagjait bújtatja, egyelőre elzárkózott attól, hogy ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását.

"Kéz a kézben haladunk, ami azokat a dolgokat illeti, amelyeket kézben tartunk" - fogalmazott Niinistö hozzátéve, hogy "a ratifikáció nincs a kezükben".

A finn államfő a svéd és norvég miniszterelnökkel közösen tartott sajtókonferencián beszélt a svéd kormány harpsundi nyári rezidenciáján, 125 kilométerre délre Stockholmtól.

Niinistö mindazonáltal megjegyezte, hogy Finnország tovább halad a csatlakozási folyamattal még akkor is, ha Svédország esetében a jóváhagyás késlekedne.

A finn elnök elmondta, hogy alá fogja írni Finnország NATO-csatlakozási kérelméről szóló törvényt, amelyről február 28-án tart szavazást a helsinki törvényhozás.

"Ha Törökország és Magyarország ratifikálja Finnország (csatlakozását), akkor, mint kértük, a NATO tagjaivá válunk" - tette hozzá Niinistö.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×