eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Sauli Niinistö finn államfő (b) fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt az államfő nyári rezidenciáján, a Kultarantában, a délnyugat-finnországi Naantaliban 2022. június 12-én.
Nyitókép: Sauli Niinistö finn államfő (b) fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt az államfő nyári rezidenciáján, a délnyugat-finnországi Naantaliban 2022. június 12-én. MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen

Finnország határozottan a NATO-ba tart

A finn parlament február 28-án tart szavazást a NATO alapdokumentumainak elfogadásáról - közölte Jussi Halla-aho, a parlament külügyi bizottságának elnöke pénteken. Sauli Niinistö államfő ezt követően kijelentette, hogy Helsinki NATO-csatlakozása innentől kezdve "Törökország kezében van".

Mivel a pártok túlnyomó többsége támogatja, a finn parlament minden bizonnyal megszavazza a csatlakozást, és elfogadja az alapdokumentumokat. Az Észak-atlanti Szerződés és az Ottawai Egyezmény tartalmazza egyebek között a kollektív védelemre vonatkozó garanciákat, amelyek a NATO-tagállamokat ért külső támadás esetén lépnek életbe.

"A cél az, hogy az ország NATO-csatlakozásához szükséges nemzetközi jogi eljárás még ebben a választási ciklusban lezáruljon" - közölte Jussi Halla-aho a voksolás időpontját bejelentve.

Finnországgal Svédországgal együtt szeretne felvételt nyerni a NATO-ba. A csatlakozásukról szóló jegyzőkönyveket valamennyi NATO-tagországnak jóvá kell hagynia. Mivel Törökországnak fenntartásai vannak Svédország terrorellenes fellépésével, Ankara egyelőre halogatja a ratifikálást.

Sauli Niinistö azt mondta, hogy

a február 28-i döntés egyértelmű kinyilvánítása lesz annak, hogy Finnország a NATO tagja akar lenni.

Onnan kezdve a csatlakozás sorsa "csak és kizárólag Törökország kezében van" - tette hozzá az államfő.

Azt is értésre adta, hogy Helsinki akkor is előrehalad a csatlakozás útján, ha Törökország csak a finn jegyzőkönyvet ratifikálja, a svédet nem. "Nem akarjuk és nem is tudjuk visszavonni a csatlakozási kérelmünket" - fogalmazott.

Csütörtökön Ankarában járt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, és kijelentette: eljött az ideje jóváhagyni Finnország és Svédország NATO-tagságát.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×