eur:
389.6
usd:
364.18
bux:
68150.15
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Bombatölcsér mellett tűzoltók és rendőrök Dnyipróban 2022. október 10-én, miután orosz rakétatámadás érte az ukrajnai várost.
Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Nagy ukrán ötlet az orosz bombák ellen, csak egy baj van vele

Föld alatti bunkerekbe költöztetnék az energetikai infrastruktúra egy részét.

Az orosz rakétatámadások miatt Ukrajna azt tervezi, hogy részben föld alatti bunkerekbe költözteti energetikai infrastruktúráját - írta a Forbes magazin ukrán kiadása.

A több más sajtótermék által is átvett jelentés szerint a művelet hátránya, hogy költsége nagyon magas. Jurij Kaszics, az Ukrenerho áramszolgáltató volt igazgatója szerint egy transzformátorállomás építése mintegy 30 millió euróba (11 milliárd forintba) kerül. Ha a részben nagy létesítményeket a föld alá költöztetik, a költségek 20-25 százalékkal magasabbak lesznek, az összesen 90 nagy transzformátorállomás esetében a költségek több mint hárommilliárd eurót (1144 milliárd forintot) tennének ki.

Az orosz légitámadások az ukrán infrastruktúra nagy részét megrongálták vagy elpusztították. Az orosz hadsereg szándékosan lövi a legnagyobb transzformátorállomásokat, hogy gátolja az áramszolgáltatást.

A jövő év telére legalább két transzformátorállomást akarnak a föld alá telepíteni. Szakértők számításai szerint 3-5 év alatt lehetne áthelyezni az összes létesítményt.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×