eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

"Felelőtlen és felrevezető" szavak utóélete a szlovák-magyar viszonyban

"Előhúzta a magyar kártyát és összeesküvés-elméleteket terjeszt" - igencsak felkavarták a vizet a megbízott szlovák külügyminiszternek a magyar kormánnyal kapcsolatos kijelentései.

„Rastislav Káčer megbízott szlovák külügyminiszternek bocsánatot kell kérnie azért, hogy elképzelhetőnek nevezte, Magyarország területi igényeket támaszt Szlovákiával szemben” – jelentette ki Igor Matovič, volt szlovák kormányfő, az OĽaNO elnöke és Gyimesi György, a mozgalom magyar képviselője. Matovič hozzátette, ha létezne ilyen fenyegetés, akkor a kormány biztonsági tanácsának ülésein értesült volna róla. A szlovák külügyminiszter szavait felelőtlenségnek tartja és félrevezetőnek nevezte.

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter kedden a Markíza televízió Testre szabva című politikai műsorában elképzelhetőnek nevezte, hogy ha Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, Magyarország területi követelésekkel lépne fel Szlovákiával szemben. „Ha Vlagyimír Putyin sikeresebb lett volna, és itt állna a keleti határainkon, azt gondolom, sajnos már ma ilyen nyílt területi igényekkel kellene szembenéznünk” – válaszolta arra a kérdésre, fenyegeti-e Szlovákiát az, hogy Magyarország néhány éven belül eljut odáig, hogy területi igényeket támasszon vele szemben. Káčer szerint terítéken vannak a magyar területi igények.

Igor Matovič volt kormányfő a külügyminiszter kijelentéseit a szomszédos országgal szembeni súlyos vádaskodásnak nevezte. Szerinte Káčer előhúzta a magyar kártyát és összeesküvés-elméleteket terjeszt, amivel jócskán áthágta a diplomácia szabályait. Hozzátette, Káčer ezekkel a kijelentésekkel Ján Slota egykori nemzeti vezér nyomdokaiba lépett. Gyimesi György, a kormánypárt magyar képviselője leszögezte, Káčer ezekkel a mondatokkal túlment minden határon, és nem érti, mi motiválta ilyen kijelentésre. Hozzátette, ilyen követelések nem jelentek meg sem a mérvadó magyar politikusok, sem a média részéről.

A szlovák diplomácia vezetője azt is kijelentette, azért kell foglalkozni Orbán Viktor magyar kormányfő Nagy-Magyarországot ábrázoló sáljával, mert a piramis csúcsát jelenti. Hozzátette, hogy a páncélszekrényében van erről egy hírszerzési aktája. Gyimesi felszólította, hogy hozza nyilvánosságra a bizonyítékait vagy kérjen bocsánatot. Matovič hozzáfűzte, ha Káčer nem kér elnézést és úgy tesz, mintha semmi sem történt volna, megkérdezi Zuzana Čaputová államfőt, hogy hajlandó-e megvédeni ilyen minisztert.

Rigó Konrád, a parlamenten kívüli Szövetség Híd-platformjának elnöke úgy reagált, hogy a magyar kártyát Matovič és Gyimesi húzta elő. Kifogásolja, hogy valaki a szlovákiai magyarok nevében sértődik meg. „Ugyanúgy nem szeretem, ha valaki a kampányban akar minket felhasználni és kihasználni. Újra itt a magyar kártya. Igor Matovič és Gyimesi György, a szlovák populista bulvárpolitika nagymesterei húzták elő, és dobták a politikai ring közepére azzal, ahogy Rastislav Káčer külügyminiszter szerencsétlen nyilatkozatára reagáltak” – írta Rigó Konrád az állásfoglalásában.

Menczer Tamás, a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerda este bejelentette, hogy Rastislav Káčer külügyminiszter kijelentései miatt berendelte a minisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy Káčer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok. „Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen” – írta az államtitkár a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Rastislav Káčer csütörtökön közölte, nem tesz eleget a felszólításának, és nem kér bocsánatot Magyarországtól. „Nem a magyarokat kritizálom. Nekem is nagyon jó magyar gyökereim vannak, öt évig éltem Magyarországon, jól értek magyarul, szeretem a magyarokat. Ez nem a nemzetek konfliktusa. Ez egy konkrét politika kritikája. Ezer éve élnek itt együtt szlovákok és magyarok, és továbbra is fognak. Hiszek a harmóniában” – írta Káčer ugyancsak a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×