eur:
390.12
usd:
365.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Így méltatták XVI. Benedeket

A német elnök a párbeszéd emberét, a lengyel elnök a 20. és a 21. század egyik legkiválóbb teológusát, az orosz elnök a hagyományos keresztény értékek meggyőződéses védelmezőjét méltatta.

Az Európai Unió intézményeinek vezetői is részvétet nyilvánítottak XVI. Benedek nyugalmazott pápa halála miatt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében mély szomorúságát fejezte ki Benedek pápa halála miatt és együttérzését fejezte ki minden katolikussal. Azt írta, XVI. Benedek mindenek előtt Isten és a katolikus egyház szolgájának tekintette magát. Miután fizikai állapota meggyengült, imái erejével folytatta a szolgálatot - húzta alá a bizottsági elnök.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője együttérzését fejezte ki a világ katolikus közösségével és a Szentszékkel. Kiemelte, a világ XVI. Benedekre teológiai vezetőként emlékezik, aki a hit és az értelem egységét testesítette meg, valamint, aki a globális békére és igazságosságra törekedett.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében Benedek pápát idézte, aki azt mondta: "ne féljetek sem a világtól, sem a jövőtől, sem a saját gyengeségetektől".

Mark Rutte holland miniszerelnök üzenetében kiemelte, XVI. Benedek emeritus pápa halálával a római katolikus egyház és az összes katolikus világszerte fontos szellemi és spirituális vezetőt veszített el.

Henrik luxemburgi nagyherceg közleményében részvétét fejezte ki és azt írta, mélyen elszomorította Benedek pápa halálhíre. Kiemelte, az elhunyt emeritus pápát az intelligencia és a szelídség jellemezte, aki fáradhatatlanul folytatta lelkészi és tanári küldetését, még azután is, hogy 2013-ban lemondott a pápai trónról.

Emmanuel Macron a testvéries világ élharcosaként méltatta XVI. Benedeket. "Gondolataimmal Franciaország és az egész világ katolikus híveivel vagyok, akik őszentsége XVI. Benedeket gyászolják, aki szívével és értelmével egy testvériesebb világért szállt síkra" - közölte a francia elnök.

"Nagyszerű teológus volt, akinek 2010-ben tartott nagy-britanniai látogatása történelmi pillanat volt a katolikus hívek és a nem katolikusok számára egyaránt" - jelentette ki Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága szintén arról beszélt, hogy XVI. Benedek korunk egyik legnagyobb teológusa volt, aki elkötelezett volt a hit és az egyház védelme mellett. "Mindenben, így nem utolsó sorban írásaiban és prédikációiban is Jézus Krisztusra, a láthatatlan Isten képére tekintett. Teljesen világos volt, hogy gondolatai a Krisztusban gyökereztek és alkották prédikációi alapját" - mondta.

António Guterres ENSZ-főtitkár "az ima és a tanulmányok alázatos" embereként emlékezett meg XVI. Benedekről. Mint mondta, hitében kitartott alapelvei mellett, fáradhatatlan volt a béke iránti törekvésében és eltökélt az emberi jogok védelmében. Hozzátette, hogy "minden korábbinál nagyobb jelentőséggel bírnak erőteljes felhívásai a szolidaritásra a társadalom peremére került emberekkel, valamint a gazdagok és szegények közötti egyre táguló rés bezárására".

Karl Nehammer osztrák kancellár "figyelemre méltó történelmi személyiségként" és "már fiatal éveiben nagyszerű tudósként" méltatta az elhunyt XVI. Benedeket.

Hazájában is méltatták

Benedek számára fontos volt a keresztények egysége - emlékezett meg a szombaton elhunyt nyugalmazott egyházfőről, XVI. Benedekről Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök, valamint Németország több vezetője.

"A kereszténység egysége, a vallások közötti párbeszéd, a vallás és a társadalom együttélése különösen szívügye volt. Párbeszédet igyekezett kialakítani a zsidókkal és a muszlimokkal, valamint világszerte minden keresztény felekezettel" - írta Frank-Walter Steinmeier.

"Nemcsak a katolikusok, hanem sokan mások is világos iránymutatást találtak írásaiban és beszédeiben" - utalt a szövetségi elnök Joseph Ratzinger, XVI. Benedek néven 2005 és 2013 között a katolikus egyház vezetője kiemelkedő teológiai és filozófiai műveltségére.

Olaf Scholz szövetségi kancellár szerint a világ egy bölcs teológust veszített el.

Norbert Lambert (CDU), a Bundestag korábbi elnöke a nyugalmazott pápára emlékezve a teológus "kiemelkedő jelentőségű munkásságáról" szólt. Két németországi eseményt említett: az egyik 2004-ben volt, amikor Jürgen Habermas német filozófussal a Müncheni Katolikus Akadémián vitatkozott a hitről és az észről, mint a nyugati kultúra meghatározóiról, valamint a német szövetségi parlamentben, a Bundestagban 2011 szeptemberében elmondott beszédéről, melyet XVI. Benedek hivatalos németországi látogatása keretében tartott.

Mindkét alkalom az intellektuális ragyogás és a személyiség szerénysége ritka ötvözetének bizonyítékát adta - mondta el Lambert szombaton Berlinben.

XVI. Benedek volt az első pápa, aki beszédet mondott a Bundestagban.

Benedek mindig szívében hordozta a hazáját - mondta Markus Söder (CSU) bajor miniszerelnök szombaton.

"Halála megérintett, mint sokakat Bajorországban és az egész világon. A 20. század egyik legnagyobb teológusát veszítette el vele a társadalom. Viharos és kihívásokkal teli időszakban volt a katolikus hívek vallási vezetője. Szülőföldjén sokan nemcsak pápaként, hanem alázatos lelkipásztorként is őrzik hálás emlékezetükben" - tette hozzá.

Lengyelországban megszólaltak a harangok

A szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa személyében a világ a 20. és a 21. század egyik legkiválóbb teológusát veszítette el - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.

XVI. Benedek élete, munkássága és lelkipásztori tevékenysége "irányt mutat a jelenkor számos kacskaringós tévútján" - emelte ki az államfő Twitteren. Felidézte: az elhunyt egyházfő közeli munkatársa volt közvetlen elődjének, Szent II. János Pál lengyel pápának.

Mateusz Morawiecki kormányfő "nagy katolikus gondolkodónak, szellemi tekintélynek" nevezte az elhunytat. "Szerény, de egyben nagy formátumú ember volt" - írta a miniszterelnök a Facebookon. Felidézte: még pápává választása előtt Joseph Ratzinger érsekként, bíborosként többször látogatott Lengyelországba, pápaként pedig 2006-ban zarándokolt oda.

Stanislaw Gadecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke a testület közleménye szerint "az utóbbi évszázadok egyik legkiválóbb Szent Péter-utódnak" nevezte XVI. Benedeket.

Későbbi sajtóértekezletén Gadecki bejelentette: részt vesz a január 5-ei temetésen, az egész lengyel püspöki kar pedig január 7-én a varsói Isteni Gondviselés Templomában gyűlik össze az elhunyt pápa életéért és munkásságáért bemutatandó hálaadó szentmisén.

Szombat este Marek Jedraszewski krakkói érsek a Wawel királyi vár székesegyházában mutat be szentmisét XVI. Benedek pápáért. A waweli székesegyházban délben megkondították a 16. századi Zsigmond-harangot, amelyet fontos történelmi események idején, például a pápaválasztás eredményének bejelentésekor szólaltatnak meg.

Szóltak a harangok a legismertebb lengyelországi búcsújáróhelyen, Czestochowában is. Az ottani pálos kolostor közleménye szerint a szerzetesek és a zarándokok hálaadó imákat mondanak az elhunyt pápa szolgálatáért.

Putyin is méltatta XVI. Benedeket

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ferenc pápának küldött üzenetében szombaton mély részvétét fejezte ki XVI. Benedek nyugalmazott pápa halála alkalmából - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

"XVI. Benedek kiemelkedő egyházi személyiség és államférfi, a hagyományos keresztény értékek meggyőződéses védelmezője volt" - fogalmazott az orosz elnök a Kreml honlapján közzétett üzenetben. Felidézte, hogy pápasága alatt létesültek teljes értékű diplomáciai kapcsolatok a Vatikán és Oroszország között, kezdtek fejlődni az orosz ortodox és a római katolikus egyház közötti kapcsolatok.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét
"Egyre kevesebben árulják el..."

A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×