eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
31 December 2022, Hamburg: A photo of Pope Emeritus Benedict XVI stands next to roses and a candle in St. Marys Cathedral. Pope Emeritus Benedict XVI died Dec. 31, 2022, at the Vatican at the age of 95. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: picture alliance

Így vesznek búcsút XVI. Benedektől

Január 5-én, csütörtökön temetik XVI. Benedek nyugalmazott pápát, a szertartást Ferenc pápa vezeti - közölte Matteo Bruni vatikáni szóvivő.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa 95 éves korában szombaton 9 óra 34 perckor hunyt el a vatikáni Mater Ecclesiae (Egyház Anyja) kolostorban. Joseph Ratzinger szerdán, a délutáni szentmise végén, lakóhelyén, a Mater Ecclesiae kolostorban részesült a betegek kenetében felszentelt laikus nők jelenlétében, akik utolsó éveiben segítségére voltak.

Az emeritus pápa halálhírére megtelt a Vatikán egyébként is turistákkal teli környéke: főleg rómaiak siettek a Szent Péter térre, azok, akik péntek délután a lateráni Szent János-bazilikában imádkoztak XVI. Benedekért.

A teret a kora délutáni órákban rövid időre lezárták biztonsági ellenőrzésre a Ferenc pápa vezette Te Deum hálaadás előtt. A Vatikán egész környékét már korábban ellepték az olasz rendőrség, csendőrség emberei: az oldalutcákat lezárták és gyorsan visszaállították a biztonsági belépőket a tömeg terelésére.

Megnyitották szülőházát a gyászolók előtt

Megnyitották a gyászolók előtt XVI. Benedek nyugalmazott pápa szülőházát a felső-bajorországi Marktl am Inn városában.

A szobában, ahol a szombaton elhunyt nyugalmazott pápa Joseph Ratzinger néven 1927. április 16-án megszületett, gyertyákat gyújtottak az emlékére. Mellettük egy szál fehér rózsa és egy fekete kendő fejezi ki a gyászt. Az előtérben a gyászolók egy könyvbe írhatják gondolataikat.

A szülőház vasárnap szintén nyitva tart a gyászolók előtt.

Az osztrák határ melletti kisváros piacterén is gyertyákat gyújtottak a volt egyházfő emlékére.

A Szentföldön vasárnap misével emlékeznek

Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka gyásznyilatkozatot adott ki és vasárnapi miséjén megemlékezik a szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápáról.

Szombaton Jeruzsálem óvárosának keresztény negyedében, valamint Izrael és a Palesztin Hatóság területén lévő templomokban megszólaltak a harangok a nyugalmazott pápa halálának hírére.

"XVI. Benedek nyugalmazott pápa elhagyta ezt a világot, a Mennyei Atya házába távozott. Imádkozunk lelke nyugalmáért" - mondta Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka.

A Gázai övezet egyetlen katolikus templomában, a Szent Család-templomban Gabriel Romanelli plébános tisztelgett Benedek pápa emléke előtt. "Az emberek alázata jelének tekintették visszavonulását"- mondta Romanelli.

"Azt az érzést keltette az emberekben, hogy alázatos és egyszerű ember, aki követendő példát mutatva küzd a világ minden nehézségével" - tette hozzá. A Gázai övezet mintegy 2,3 milliós lakosságából mintegy ezren keresztények, s negyedük tartozik a katolikus közösséghez.

XVI. Benedek pápa 2006-ban felkereste Lengyelországban az auschwitzi koncentrációs tábort, és helytelenítette a népirtást. "Egy ilyen helyen kudarcot vallanak a szavak, csak a döbbent csend és az Istenhez kiáltás van" - mondta. 2009-ben Izraelbe látogatott, ahol részt vett a Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumban tartott megemlékezésen.

Elődjéhez, II. János Pálhoz hasonlóan XVI. Benedek is pápasága egyik törekvésévé tette a közeledést a zsidókhoz. Első hivatalos tevékenysége pápaként egy levél volt, melyet a római zsidó közösséghez intézett. II. János Pál után ő volt a történelemben a második pápa, aki belépett zsinagógába.

2011-es, Názáreti Jézus című könyvében átfogóan felmentette a zsidó népet Krisztus halála miatt, bibliai és teológiai magyarázatot adott arról, hogy miért nincs a Szentírásban alapja annak a gondolatnak, amely a zsidó nép egészét teszi felelőssé Jézus haláláért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×