eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Tüntetők csapnak össze rendőrökkel egy rendőri intézkedés közben agyonlőtt fiatal halálának tizennegyedik évfordulóján, 2022. december 6-án. A görög fővárosban 2008. decemberében egy rendőr agyonlőtte a 15 éves Alekszisz Grigoropuloszt, aki társaival rátámadt egy rendőrautóra.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Egy rendőr roma tinédzsert lőtt fejbe, tüntetéssorozat indult Görögországban

A 16 éves fiú fizetés nélkül hajtott el egy benzinkútról tankolás úton, a rendőr lövése után kritikus állapotba került.

A rendőrt. aki eltalálta a fiút, letartóztatták és felmentették a szolgálat alól. A tinédzsert kritikus állapotban kezelik egy Thesszalonikiben található kórházban a The Guardian cikke szerint.

Az eset miatt tiltakozók egy baloldali és anarchista csoportok által szervezett tüntetésen hétfőn este a rendőrökkel is összecsaptak: voltak, akik üzletek ablakait törték be és Molotov-koktélokat dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal viszonozták ezt.

Ezt megelőzően a fiút kezelő kórház előtt roma férfiak barikádokat építettek és kukákat gyújtottak fel. A rendőröket üvegekkel is dobálták: itt is könnygázt kellett bevetni a tömeg eloszlatására.

Athénban is zajlottak tüntetések, itt ugyanakkor békés keretek közt: a felvonulók szerint a fiút azért lőtték le, mert roma.

A görögországi romák és emberi jogi aktivisták egyaránt gyanúsítják a görög rendőrséget azzal, hogy diszkriminálják a romákat: az elmúlt évek során több romát ölt vagy sebesített meg rendőrök lövése akkor, amikor a férfiak állítólag a letartóztatást próbálták megkerülni, ezért menekülni kezdtek a rendőrök elöl.

A tinédzser személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, de azt igen, hogy roma származású. Egy húsz eurós - nagyságrendileg 8300 forintos - számla kifizetését akarta megúszni, amikor meglőtték. A 34 éves rendőr, aki a lövést adta le rá, kedden emberölés kísérletének vádjával állt az ügyész elé. A rendőr motoron ült, állítólag

több veszélyes manővert hajtott végre

azelőtt a tinédzser, hogy lövése eldördültek volna.

A lövöldözés a görög városokban évente megrendezett tüntetések előestéjén történt: ezeket a 15 éves Alekszandrosz Grigoropulosz 2008-ban bekövetkezett halálának emlékére tartják.

Athén, 2022. december 7.
Őrizetbe vesznek egy tüntetőt Athénban, ahol tüntetők csaptak össze rendőrökkel egy rendőri intézkedés közben agyonlőtt fiatal halálának tizennegyedik évfordulóján, 2022. december 6-án. A görög fővárosban 2008. decemberében egy rendőr agyonlőtte a 15 éves Alekszisz Grigoropuloszt, aki társaival rátámadt egy rendőrautóra.
MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz
Athén, 2022. december 7. Őrizetbe vesznek egy tüntetőt Athénban, ahol tüntetők csaptak össze rendőrökkel egy rendőri intézkedés közben agyonlőtt fiatal halálának tizennegyedik évfordulóján, 2022. december 6-án. A görög fővárosban 2008. decemberében egy rendőr agyonlőtte a 15 éves Alekszisz Grigoropuloszt, aki társaival rátámadt egy rendőrautóra. MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

Grigoropuloszt is rendőr lőtte le, halálát több hétig tartó zavargásokat követték. A lövöldözés óta tartott évfordulós tüntetések gyakran vezettek erőszakos összecsapásokhoz a tüntetők és a rohamrendőrök között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×